Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær
Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no
958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altInformasjonskonsulent / redaktør
Nina Sævik

nina.saevik@ncf.no
976 13 479


 

altRådgiver ernæring
Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no
934 20 292



Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke cøliaki. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

Utenfor bakeren_1200x500.jpg

Send inn nominasjon til Årets glutenfrie bedrift!

Send inn nominasjon på serveringssted eller konditori som du synes utmerker seg!

Cøliakikids.jpg

Cøliakids – vi tar over verden

"Kanke spise gluten – er null stress å vær foruten ..." Sjekk ut denne kule musikkvideoen om hvordan det egentlig er å ha cøliaki!

glutenFRI-3-2017_3_1200x500.png

Medlemsbladet glutenFRI

I utgave 3 av glutenFRI får du blant annet tips til hvordan du kan gi barna matglede i en boks i tillegg til gode oppskrifter til høstmørket. Vi har også møtt Anno-vinner Linn Elise samt testet sunn belgfruktpasta.

Emalje3.jpg

Cøliaki og tenner

Ubehandlet cøliaki i barndommen kan føre til emaljeskader på de permanente tennene.

To gutter_1200x500.jpg

Trygg mat på skolen og i barnehagen

Har du et barn med glutenintoleranse på skolen eller i barnehagen? Som medlem i NCF får du kjøpt en pakke som inneholder mye nyttig og praktisk materiell for å gjøre hverdagen enklere og tryggere for både voksne og barn.

Mattilsynet smilefjes 2.jpg

Slurver med allergenmerkingen

Mange serveringssteder slurver med merkingen av gluten og andre allergener. I fjor sjekket Mattilsynet 7500 serveringssteder, og fattet 1690 vedtak om mangelfulle opplysninger av allergener. Verst var det i Oslo-regionen, der fikk to av tre serveringssteder anmerkning.