Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær
Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no
958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altInformasjonskonsulent / redaktør
Nina Sævik

nina.saevik@ncf.no
976 13 479


 

altRådgiver ernæring
Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no
934 20 292Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke cøliaki. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

Jobb_1200x500_2.jpg

Vi søker kurskonsulent ekstern opplæring

I April 2018 går vår kurskonsulent ut i permisjon, og i den anledning søker vi nå en motivert medarbeider som kan videreføre hennes arbeid med ekstern kursvirksomhet i et 1 års engasjement. Vi ser for oss oppstart i midten av mars 2018.

Happyboyafterhealthexamatdoctor'soffice(1).jpg

Kurs for leger

Norsk cøliakiforening (NCF) vil heve kompetansen om glutenintoleranse, symptomer og diagnostisering, og arrangerer flere kurs for leger i 2018.

 

glutenFRI-4_1200x500.jpg

Medlemsbladet glutenFRI

I denne utgaven kan du blant annet lese om nye forskningsresultater som avslører at fruktaner kan være årsaken til mageproblemer hos glutensensitive. Vi har også testet energibarer, og du får tips til deilige oppskrifter til jul!

GirlBeingReassuredByNurseInHospitalRoomnett.jpg

Kurs for helsesøstre

Symptomer på cøliaki handler ikke bare om magesmerter. Mange barn er slappe og syke uten å vite hvorfor. Helsesøstre ser barna på skolen eller helsestasjonen, og har en unik mulighet til å fange opp barn som går med udiagnostisert cøliaki.

lundinlive2.jpg

Lundin live

Rundt 100 interesserte personer hadde møtt opp for å høre om det siste innen forskning på cøliaki med professor Knut E.A. Lundin da NCF Oslo og Akershus inviterte til medlemsmøte i november. Nå kan du se foredraget her.

Årets glutenfrie bedrift_Foto_Hilde M_Gravdal_3.jpg

Prisen Årets glutenfrie bedrift 2017 er delt ut

NCF delte i går ut prisen Årets glutenfrie bedrift 2017 til bedrifter innen kategoriene Produsenter, Konditorier og Serveringssteder. Årets vinnere er henholdsvis REMA 1000, Harry Bakeri & Kaffebar og Bistro’n Kiosk og Gatekjøkken.