Skrive søknad_1280x720.jpg

Innspill til partiprogrammene 2024

Øk grunnstønaden! Cøliaki inn i læreplanen, og start screening av barn og unge for cøliaki. Disse punktene har vi spilt inn til alle politiske partier i 2024.

1. Screening av barn for cøliaki

Den 17. september 2023 vedtok det italienske parlamentet enstemmig å innføre screening av barn mellom 1 og 17 år for cøliaki og diabetes type 1. Screeningen skal være en del av det faste folkehelseprogrammet. 

Programmet tar sikte på å redusere senkomplikasjoner av disse kroniske sykdommene, fordi en tidlig diagnose vil spare barn og ungdom for helseplager og samfunnet for økte kostnader. Også Irland vurderer samme type massescreening av barn.

Tall fra norske undersøkelser (MoBa) tyder på at forekomst av cøliaki blant norske barn er på samme nivå som i Italia. Fra undersøkelser i den voksne befolkningen (HUNT 4, Tromsøundersøkelsen) vet vi at opptil 75 prosent av de med cøliaki ikke har blitt diagnostisert. Erfaringsmessig blir denne pasientgruppen, som ikke oppdages som barn/unge, typiske storforbrukere av helsetjenester som voksne med diffuse plager, økt risiko for sykdom og senkomplikasjoner. Med tidlig diagnose og riktig behandling (glutenfri kost) kan denne gruppen spares for helseplager og sykdom, og samfunnet for utgifter til behandling. 

Å screene for cøliaki er derfor like aktuelt i Norge. 

Norsk cøliakiforening mener:  
– at alle norske barn bør screenes for cøliaki.

Les mer om det italienske prosjektet her: Screening type 1 diabetes and celiac disease by law - The Lancet Diabetes & Endocrinology


 

2. Økt grunnstønad

Ifølge tall fra SSB økte matvareprisene med 10 prosent i fjor. En 10 prosents økning på glutenfrie spesialprodukter, som allerede er enda dyrere enn vanlig mat, tilsvarer en høyere reell økning i kroner og øre. Tall Norsk cøliakiforening har innhentet viser at glutenfrie matvarer i tillegg har steget mer i pris enn vanlige matvarer. 

I dag koster 1 kg sammalt grovt hvetemel 19,90 kr på meny.no. Til sammenligning koster 1 kg glutenfri melblanding grov fra Toro 149,60 kr. 

Norsk cøliakiforening har monitorert prisene på glutenfrie spesialvarer siden 2019. Den glutenfrie melblandingen fra Toro har økt med ekstreme 97 prosent, fra en kilopris på 75,90 kr i 2019 til 149,60 kr i 2024. 

Heldigvis har ikke alle glutenfrie matvarer økt like mye som denne melblandingen. Men vi anslår ut fra tallmaterialet vårt, at prisen for glutenfri spesialkost gjennomsnittlig har økt med  28 prosent. 

Vanlige matvarer for en som er avhengig av et glutenfritt kosthold, utgjør i dag en mye større økonomisk byrde enn da dagens grunnstønad ble fastsatt i 2019/2020. Grunnstønaden skal sikre lik tilgang til nødvendig mat for alle, uavhengig av økonomisk situasjon, og er en sosial rettferdighet. Det er spesielt utfordrende for barn og unge at maten er blitt betydelig dyrere, og dette kan skape utenforskap.

Manglende glutenfritt kosthold vil føre til alvorlige helseproblemer. Dette vil ikke bare ramme den enkelte, men også føre til økte kostnader for samfunnet for øvrig. Norsk cøliakiforening mener derfor at en tilstrekkelig grunnstønad til de med cøliaki er en klok investering for å forebygge mer langsiktige helseproblemer. Slik er det ikke i dag.

Norsk cøliakiforening mener:
at grunnstønaden må økes med minimum én sats, for å oppveie for den høye prisøkningen på glutenfrie spesialprodukter.


3. Opplæring om cøliaki og allergi/intoleranse inn i læreplanene

Manglende kunnskap om hvordan tilberede mat for dem med cøliaki og allergi/intoleranse kan gi alvorlig sykdom. 

Ved å lære om dette allerede i grunnskolen, i faget mat og helse, vil kunnskaps- og ferdighetsnivået blant elevene øke. Det blir da tryggere for barn med cøliaki og allergi/intoleranse å delta på lik linje med andre barn både i grunnskolen og i sosiale sammenhenger ellers. 

Dette vil også sikre barn og unge med cøliaki eller allergi/intoleranse like rettigheter som andre barn, i og med at de da får lære å lage mat som de tåler. Og på sikt vil det økte fokuset i opplæringen, øke det generelle kunnskapsnivået i befolkningen og det vil bli tryggere for personer med cøliaki og allergi/intoleranse å spise mat utenfor hjemmet. 

Norsk cøliakiforening mener:
–  at opplæring i mat og matlaging må styrkes i skolen, herunder også kunnskap om cøliaki og allergi/intoleranse. 


Med vennlig hilsen


Lise Friis Pedersen
Konstituert generalsekretær
Norsk cøliakiforening