Apotekikon_gult_1200x500.jpg

Positiv selvtest kan føre til cøliakidiagnose

Selvtester for cøliaki som selges på apotekene kan være et viktig hjelpemiddel for å diagnostisere cøliaki. NCFs søsterorganisasjon i England, Coeliac UK, har som en del av en kampanje gjennomført en studie ved 15 apoteker rundt om i England.

Studien gikk ut på at ansatte ved apotekene skulle anbefale personer med mage-/tarmproblemer å ta en gratis selvtest. Over en periode på 6 måneder var det 551 personer som tok testen og 9,4 % testet positivt, det vil si at testen viser at cøliaki kan være årsaken til mage-/tarmproblemene. Med positivt testresultat skulle vedkommende oppsøke lege for å få stilt en sikker diagnose.

Coeliak UK er svært fornøyd med studien. Ved offensivt å anbefale personer som har mage-/ tarmproblemer, øker mulighetene for å avdekke cøliaki. Også i England er det bare en mindre gruppe som blir diagnostisert.
Også hos norske apotek kan man få kjøpt tilsvarende selvtest. NCFs fagråd har konstatert at testen er av høy kvalitet, slik at dersom testresultatet er positivt, er sjansene høye for at videre undersøkelser hos spesialist vil vise cøliaki.

Knut H. Peterson, generalsekretær i NCF, sier at studien Coeliac UK har gjennomført er veldig interessant. Videre sier han at NCF planlegger en kampanje sammen med Norsk barnelegeforening hvor man ser for seg at selvtesten vil inngå som et viktig element. Målet med kampanjen er å diagnostisere flere barn som har cøliaki.
 

Klikk på logoene for mer info