Hvete.jpeg

Hveteallergi

Hveteallergi er ganske sjelden. Omtrent 0,5 prosent av norske barn og 0,4 prosent voksne har denne formen for allergi.

Ulike reaksjoner på hvete

Hveteallergi kan både være en matallergi, hudallergi og/eller luftveisallergi (bakerastma). Det kan også være en reaksjon som utløses i forbindelse med fysisk aktivitet, men dette er sjelden. Hveteallergi kan også kryssreagere med gresspollen.

Matallergi skyldes at immunsystemet vårt feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige, slik at det utløses visse stoffer, blant annet histamin, for å bekjempe disse «farlige» proteinene.

Symptomer

Symptomer på hveteallergi kan være kløe i munnhulen, kvalme og oppkast, magesmerter og/eller diaré, hudreaksjoner, elveblest, tung pust, tett nese og/eller pustebesvær. I enkelte sjeldne tilfeller kan reaksjonene bli alvorlige og gi anafylaktisk sjokk.

Reagerer på proteinene

Det er proteinene i hveten man reagerer på – vanligvis glutenproteinene. Noen reagerer også på proteinene i rug og bygg. Når hveteallergikere spiser, eller kommer i kontakt med hvete på annet vis, får de som oftest en reaksjon etter noen minutter og opptil en time etter inntak. Mistenker du hveteallergi bør du oppsøke fastlegen for å bli utredet. Diagnosen stilles ved blodprøve og/eller hudallergitest samt eliminasjon og reintroduksjon av hvete, rug og bygg.

  • Les mer om hveteallergi her