Frøknekkebrød_3_1200x500.jpg

Foto: Lise Friis Pedersen

Frøknekkebrød

Bakverk Over 60 min

Disse knekkebrødene har veldig god smak, og er stappfulle av sunne frø og kjerner.

 

Ingredienser

Ca. 30 knekkebrød

  • 1 dl rapsolje
  • 8 dl lunkent vann
  • 2 dl gresskarkjerner
  • 2 dl solsikkefrø
  • 2 dl sesamfrø
  • 1 dl linfrø
  • 4 dl glutenfrie havregryn/hirse-/quinoagryn
  • 1 ss karve
  • 1 ss anis
  • 1 ss fennikel
  • 4 dl grovt glutenfritt mel
  • 1 ts salt
  • 1 ½ ts bakepulver

 

Slik gjør du

Bland alt unntatt mel, salt og bakepulver og la det svelle i minst 10 minutter. Tilsett deretter resten av ingrediensene. Fordel deigen tynt med slikkepott på 4 bakepapirkledte stekeplater. Det er også mulig å kjevle ut deigen mellom to bakepapirark. Stek knekkebrødene 200 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter. Ta de ut av ovnen, bruk et pizzahjul og del opp deigen i ca. 8 stykker. Stekes videre i 15-25 minutter eller til de er lyse brune. Knekkes forsiktig fra hverandre og avkjøles på rist. Oppbevares i lufttett boks eller pose.

Litt om knekkebrødene

Det finnes mange ulike varianter frøknekkebrød, og de er veldig populære både å kjøpe og å bake selv. Denne typen inneholder karve, anis og fennikel, som ikke er så mye benyttet i bakst i Norge – men brukes ofte som brødkrydder i vårt naboland Sverige. Det sies at disse frøene hjelper mot luftsmerter og oppblåsthet i mage og tarm, at de virker slimløsende og brukes derfor mot plager i luftveiene. De gir også en god smak og lukt. I denne oppskriften er det brukt hele frø, men frøene kan også støtes litt i en morter før de tilsettes. De er veldig fiber- og proteinrike, og inneholder stort sett bare det sunne, umettede fettet.

Kilde: Lise Friis Pedersen