Frøknekkebrød
Ingredienser
Ca. 30 knekkebrød
- 1 dl rapsolje
- 8 dl lunkent vann
- 2 dl gresskarkjerner
- 2 dl solsikkefrø
- 2 dl sesamfrø
- 1 dl linfrø
- 4 dl glutenfrie havregryn/hirse-/quinoagryn
- 1 ss karve
- 1 ss anis
- 1 ss fennikel
- 4 dl grovt glutenfritt mel
- 1 ts salt
- 1 ½ ts bakepulver
Slik gjør du
Bland alt unntatt mel, salt og bakepulver og la det svelle i minst 10 minutter. Tilsett deretter resten av ingrediensene. Fordel deigen tynt med slikkepott på 4 bakepapirkledte stekeplater. Det er også mulig å kjevle ut deigen mellom to bakepapirark. Stek knekkebrødene 200 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter. Ta de ut av ovnen, bruk et pizzahjul og del opp deigen i ca. 8 stykker. Stekes videre i 15-25 minutter eller til de er lyse brune. Knekkes forsiktig fra hverandre og avkjøles på rist. Oppbevares i lufttett boks eller pose.
Litt om knekkebrødene
Det finnes mange ulike varianter frøknekkebrød, og de er veldig populære både å kjøpe og å bake selv. Denne typen inneholder karve, anis og fennikel, som ikke er så mye benyttet i bakst i Norge – men brukes ofte som brødkrydder i vårt naboland Sverige. Det sies at disse frøene hjelper mot luftsmerter og oppblåsthet i mage og tarm, at de virker slimløsende og brukes derfor mot plager i luftveiene. De gir også en god smak og lukt. I denne oppskriften er det brukt hele frø, men frøene kan også støtes litt i en morter før de tilsettes. De er veldig fiber- og proteinrike, og inneholder stort sett bare det sunne, umettede fettet.
Kilde: Lise Friis Pedersen