Kringle for web.jpg

Foto: Lise Friis Pedersen

Deilig, glutenfri kringle i krans

Bakverk 0 - 20 min

Når du setter denne glutenfrie kringlen på bordet, rett fra ovnen og duftende av kardemomme og kanel, kommer store og små gjester garantert til å flokke seg rundt deg.

Ingredienser

Oppskriften gir 2 kringler

Kringle:

4 dl melk

100 g smør, smeltet

1 pk gjær

1 ss psyllium

2 egg

100 g sukker

400 g Semper Mix

300 g Schär Mix B

2 ts kardemomme

1 ts bakepulver 

Fyll:

100 g smør, romtemperert

½ dl sukker

2-3 ts kanel

2 never rosiner

Litt perlesukker eller melisglasur (valgfritt)

1 sammenvispet egg til pensling

Hakkede mandler til å strø på toppen 

Slik gjør du

  1. Smelt smøret, ha i melken og varm væsken til 37 grader.
  2. Ha væsken over i en bakebolle, rør inn gjæren og visp inn psyllium. La det svelle i noen min.
  3. Tilsett først eggene og deretter resten av ingrediensene.
  4. Bland deigen godt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
  5. Forheves 30 min.
  6. Ha deigen på bakebordet og del den i to like deler.
  7. Kjevle ut to rektangler ca 50 x 20 cm, og fordel ønsket fyll jevnt over. Ikke legg fyllet et par cm på den ene langsiden for da blir det vanskelig å skjøte den sammen.
  8. Rull sammen til en pølse som legges på en bakepapirkledd stekeplate med skjøten ned. Form gjerne pølsen til en krans eller hestesko.
  9. Klipp halvveis ned i deigen med jevne mellomrom og «dytt» bitene forsiktig annenhver vei til det former et slags sikksakk-mønster.
  10. Gjør tilsvarende med den andre deigen.
  11. Etterhev ca 30 min. Pensle med egg og strø over hakkede mandler.
  12. Stek midt i ovnen ved 225 grader ca 15 min.

Kringleoppskriften inneholder hvetestivelse, laktose og melk.

Ved å bytte ut Semper Mix med Semper Fin Mix blir deigen uten hvetestivelse. Deigen blir laktoseredusert hvis man bruker laktosefri melk. Er man veldig følsom for laktose kan man bruke melkefri margarin i stedet for smør, og Semper Fin Mix i stedet for Semper Mix (inneholder hvetestivelse og melk).