Web bilde av kanelsnurrer og skoleboller.jpg

Glutenfrie skoleboller eller kanelsnurrer

Bakverk Over 60 min

Dette er en grunndeig til søt gjærbakst som også kan brukes til både kanelsnurrer (skillingsboller), solskinnsboller, boller og skolebrød.

Ingredienser

Her er grunndeigen:

150 g smør/margarin/melkefri margarin                         

5 dl melk

1 pk gjær                                         

2 ss malte psylliumfrøskall

1 dl sukker                                      

2 ts kardemomme                         

100-120 g (1,5–2 dl) Jytte Arv (Original)               

500 g Semper Mix         

1 egg (valgfritt)

Til pensling:       
1 egg, sammenpisket (valgfritt)

Slik gjør du

  1. Smelt smøret, ha i melk og varm til fingervarm 37 grader, løs opp gjæren.
  2. Visp malte psylliumfrøskall ut i væsken og la den svelle i noen minutter.
  3. Ha i sukker, kardemomme, egg og mel.
  4. Elt deigen smidig.
  5. Dekk til bakebollen og la den heve til dobbel størrelse ca 30 min.
  6. Form deigen til forskjellig bakverk.

 

 

A. Slik lager du kanelsnurrer/skillingsboller:

Ingredienser:

100 g smør, romtemperert

½ dl sukker

2-3 ts kanel

Litt perlesukker eller melisglasur (valgfritt)

 

  1. Del deigen i to og kjevle hver del ut til et rektangel, ca ½ cm tykk.
  2. Rør sammen smør, sukker og kanel og smøre det utover deigen, eventuelt smør på smøret og dryss på sukker og kanel.
  3. Rull leivene sammen fra langsiden.
  4. Skjær rullene i skiver, ca 2 cm tykkelse, trykk de sammen til ca halve tykkelsen og legg de på bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp.
  5. Etterheves tildekket ca 30 min. til nesten dobbel størrelse.
  6. Dryss gjerne over litt perlesukker før du steker eller ringle over litt melisglasur etter at snurrene er stekt og avkjølt.
  7. Stekes ved 225 grader i ca 10-15 min midt i ovnen.

 

 

B. Slik lager du solskinnsboller:

Ingredienser:

Ca 1 pakke vaniljekrem

100-150 g rosiner

Litt kanel (valgfritt)

Melisglasur (valgfritt)

 

  1. Bruk samme framgangsmåte som ved kanelsnurrer.
  2. Smør et tynt lag vaniljekrem utover rektanglene, dryss over rosiner og evt kanel.
  3. Ringle eventuelt litt melisglasur over når de er avkjølt.

 

 

C. Slik lager du boller:

Ingredienser:

Tilsett 100-150 g rosiner (valgfritt)

1 sammenvispet egg til pensling (valgfritt)

 

  1. Tilsett rosinene i deigen før heving.
  2. Del deigen opp i passelig store emner som trilles til boller. Pensle med sammenvispet egg.
  3. Settes på bakepapirkledd stekebrett og etterheves ca 30 min.
  4. Stekes midt i ovnen ved 225 grader ca 10-15 min.
  5. Avkjøles på rist.
  6. Bollene blir ekstra festlige med et melisdryss.

 

 

D. Slik lager du skolebrød:

Ingredienser:

1 pakke vaniljekrem

1 pakke melis

1 pose kokosmasse

 

  1. Del deigen opp i passelig store emner, trill de til boller, trykk de litt flate og lag en fordypning i midten.
  2. Settes på bakepapirkledd stekebrett og legg en passelig klatt vaniljekrem i midten
  3. Etterheves ca 30 min.
  4. Stekes midt i ovnen ved 225 grader ca 10-15 min.
  5. Avkjøles på rist.
  6. Bland melis og vann til en tykk grøt som legges rundt vaniljekremen.
  7. Ha litt kokosmasse på en tallerken og trykk forsiktig skolebrødene oppi kokosen med melissiden ned slik at kokosmassen klistrer seg fast i melisen.