Glutenfrie skoleboller eller kanelsnurrer
Ingredienser
Her er grunndeigen:
150 g smør/margarin/melkefri margarin
5 dl melk
1 pk gjær
2 ss malte psylliumfrøskall
1 dl sukker
2 ts kardemomme
100-120 g (1,5–2 dl) Jytte Arv (Original)
500 g Semper Mix
1 egg (valgfritt)
Til pensling:
1 egg, sammenpisket (valgfritt)
Slik gjør du
- Smelt smøret, ha i melk og varm til fingervarm 37 grader, løs opp gjæren.
- Visp malte psylliumfrøskall ut i væsken og la den svelle i noen minutter.
- Ha i sukker, kardemomme, egg og mel.
- Elt deigen smidig.
- Dekk til bakebollen og la den heve til dobbel størrelse ca 30 min.
- Form deigen til forskjellig bakverk.
A. Slik lager du kanelsnurrer/skillingsboller:
Ingredienser:
100 g smør, romtemperert
½ dl sukker
2-3 ts kanel
Litt perlesukker eller melisglasur (valgfritt)
- Del deigen i to og kjevle hver del ut til et rektangel, ca ½ cm tykk.
- Rør sammen smør, sukker og kanel og smøre det utover deigen, eventuelt smør på smøret og dryss på sukker og kanel.
- Rull leivene sammen fra langsiden.
- Skjær rullene i skiver, ca 2 cm tykkelse, trykk de sammen til ca halve tykkelsen og legg de på bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp.
- Etterheves tildekket ca 30 min. til nesten dobbel størrelse.
- Dryss gjerne over litt perlesukker før du steker eller ringle over litt melisglasur etter at snurrene er stekt og avkjølt.
- Stekes ved 225 grader i ca 10-15 min midt i ovnen.
B. Slik lager du solskinnsboller:
Ingredienser:
Ca 1 pakke vaniljekrem
100-150 g rosiner
Litt kanel (valgfritt)
Melisglasur (valgfritt)
- Bruk samme framgangsmåte som ved kanelsnurrer.
- Smør et tynt lag vaniljekrem utover rektanglene, dryss over rosiner og evt kanel.
- Ringle eventuelt litt melisglasur over når de er avkjølt.
C. Slik lager du boller:
Ingredienser:
Tilsett 100-150 g rosiner (valgfritt)
1 sammenvispet egg til pensling (valgfritt)
- Tilsett rosinene i deigen før heving.
- Del deigen opp i passelig store emner som trilles til boller. Pensle med sammenvispet egg.
- Settes på bakepapirkledd stekebrett og etterheves ca 30 min.
- Stekes midt i ovnen ved 225 grader ca 10-15 min.
- Avkjøles på rist.
- Bollene blir ekstra festlige med et melisdryss.
D. Slik lager du skolebrød:
Ingredienser:
1 pakke vaniljekrem
1 pakke melis
1 pose kokosmasse
- Del deigen opp i passelig store emner, trill de til boller, trykk de litt flate og lag en fordypning i midten.
- Settes på bakepapirkledd stekebrett og legg en passelig klatt vaniljekrem i midten
- Etterheves ca 30 min.
- Stekes midt i ovnen ved 225 grader ca 10-15 min.
- Avkjøles på rist.
- Bland melis og vann til en tykk grøt som legges rundt vaniljekremen.
- Ha litt kokosmasse på en tallerken og trykk forsiktig skolebrødene oppi kokosen med melissiden ned slik at kokosmassen klistrer seg fast i melisen.