Havre- og sorghumscones_5_2_1200x500.jpg

Foto: Lise Friis Pedersen

Havre- og sorghumscones med ost

Bakverk 40 - 60 min

Scones er best når de serveres varme og nybakte med marmelade, honning, syltetøy eller smør – og en kopp te.

Ingredienser

10-12 scones

3 dl glutenfrie havregryn
2 dl sorghum-mel
2 dl grovt glutenfritt mel
100 g romtemperert smør/margarin
½ ts salt
1 ss bakepulver
4 dl kefir/skummet kulturmelk
2 dl revet ost, gjerne en sort med mye smak

Slik gjør du

Sett ovnen på 250 grader. Bland de tørre ingrediensene. Smuldre smøret inn i melblandingen og rør deretter inn melken og den revne osten. Form ca. 10-12 scones av deigen. Ha litt olje på hendene hvis du synes deigen er klissete. Strø over havregryn eller revet ost. Stek sconesen ca. 15-20 minutter midt i ovnen til de er lysebrune og gjennomstekte.

Litt om oppskriften

Scones er lettvinte rundstykker bakt med bakepulver i stedet for gjær, og har lange tradisjoner i Skottland. Scones er best når de serveres varme og nybakte med marmelade, honning, syltetøy eller smør – og en kopp te. Og siden det er fort gjort å lage dem, er de ypperlig til helgefrokosten.

I denne oppskriften er det brukt sorghum-mel. Sorghum, som også går under navnet durra eller jowar, har vært dyrket i Afrika og India i flere tusen år. Der brukes melet til grøt og pannekaker. I USA og Japan brukes sorghum som tillegg til hvete i ulike brød- og kakeblandinger. Dette melet har en mild og god smak.

Sorghum inneholder mye fiber, og i tillegg fordøyes proteinet og stivelsen i sorghum langsommere enn i andre kornsorter. En langsom fordøyelse er spesielt gunstig dersom man har diabetes. Sorghum inneholder også mye kalsium og jern. Sorghum i form av korn og mel kan kjøpes på nettbutikker, i innvandrerforretninger eller i helsekostforretninger.

Kilde: Lise Friis Pedersen