Hirse- og quinoagrøt med melk og friske bær
Ingredienser
1-2 porsjoner
2,5 dl vann
½ dl hirsegryn
½ dl rød quinoa (kan også bruke hvit eller svart, hvit gir mildest smak)
Litt salt
½ - 1 dl melk (alternativt soyamelk, rismelk eller tilsvarende)
Topping:
Melk og friske bær. Brunt sukker eller lønnesirup hvis man ønsker noe søtt.
Slik gjør du
Skyll hirsegryn og quinoa godt i rennende vann. Bruk gjerne en sil til dette. Ha grynene i en kjele sammen med vann og salt. Kok opp og la det småkoke ca. 15 minutter. Rør litt mot slutten. Når vannet er kokt inn og grynene er myke, hell melken oppi og la det få et oppkok. Hell grøten i en bolle og topp med litt melk, friske bær og eventuelt litt sukker eller lønnesirup.
Litt om quinoa
Quinoa blir i dag betraktet som en av verdens sunneste matvarer. Så sunn at NASA bruker det som mat til astronautene sine. Quinoa inneholder dobbelt så mye protein som korn, og proteinet er også av like god kvalitet som melkeproteinet, noe som gjør quinoa til super mat for vegetarianere og veganere. Den er veldig vitamin- og mineralrik.
Kilde: Lise Friis Pedersen