Sambossa
Ingredienser
Deig:
200 g Semper Mix
100 g Jyttemel original
½ ss psyllium
3 egg, romtempererte (vekt med skall ca. 180 g)
2 ss varmt vann
Fyll:
350-400 g lammekjøttdeig eller karbonadedeig
½ rødløk, revet på grovt rivjern
2 hvitløksfedd, revet eller presset
1 ts fersk ingefær, revet
1 ts salt
½ ts gurkemeie
½ ts cayennepepper
½ ts kanel
Frisk koriander og mynte, finhakket, etter smak
½ - 1 dl rapsolje til steking
Slik gjør du
- Deig: Bruk helst en kjøkkenmaskin med K-krok. Bland de tørre ingrediensene i bollen. Tilsett deretter de sammenvispede eggene og det varme vannet. Elt ingrediensene godt i omtrent 5 minutter. Deigen skal være myk og formbar, men ikke klissete. Blir den for tørr tilsettes mer vann, blir den for bløt tilsettes mer Jyttemel. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i romtemperatur i minst 10 minutter.
- Ha alle ingrediensene til fyllet i en bolle og bland godt. Bruk gjerne hendene til dette. Sett til side.
- Del deigen i to like store deler og kjevle ut hver del til en ca. 2 mm tykk leiv. Bruk Jyttemel original til utbakingen. Del opp leiven i ca. 12 x 12 cm store biter. Legg bitene til side og dekk de til så de ikke tørker.
- Legg 2 ts fyll midt på hver deigbit. Pensle en blanding av egg og vann på to av sidene og brett deigen over slik at den former en trekant. Klem fyllet litt sammen så de ikke blir så tykke. Gjør det samme med alle deigbitene.
- Ha ca. ½ dl rapsolje i en stekepanne og varm opp. Reduser til middels varme. Stek ca. 4 sambossa hver gang på begge sider til de blir lysebrune og fyllet blir gjennomstekt. Legg de ferdigstekte sambossaene på tørkepapir slik at overflødig olje suges opp.
Litt om retten
Etiopisk mat kjennetegnes ved at de bruker mye krydder i kjøttrettene sine. Men selv om de spiser kjøtt, bruker de veldig mye grønnsaker og belgfrukter i kosten i forhold til nordmenn. Ofte lager de retter som skal spises med hendene som for eksempel teffpannekaker (injera) med ulikt fyll. Sambossa er en smakfull etiopisk smårett som består av krydret kjøttdeig som er pakket inn i deig og stekt. Den kan godt spises som forrett eller den kan være en del av et større måltid sammen med for eksempel ris, chutney og salat. Den kan nytes både varm og kald og er fin som turmat.
Kilde: Lise Friis Pedersen