Søtpotetbrød med havre og teff
Ingredienser
1 brød i ca. 1,5 liters brødform
- 200 g rå søtpotet, kokes
- 3 dl vann
- ½ pk gjær
- 1 ss psyllium
- ½ ts salt
- 2 dl glutenfritt havremel
- 1 dl teffmel
- 3 dl lys glutenfri melmiks
Slik gjør du
Skrell søtpoteten og skjær den i omtrent like store biter. Kokes til den er mør, hell av kokevannet og kjør i en blender til det blir en jevn masse. Rør gjæren ut i fingervarmt vann ca. 37 grader. Visp psyllium ut i væsken og la det svelle i ca. 5 minutter. Ha søtpotetmosen opp i væsken og bland. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Ha i melet og saltet og bland deigen godt. Hev deigen tildekket ca. ½-1 time. Ha deigen over på melet bord og elt den lett sammen før den has over i en smurt eller bakepapirkledd brødform. Etterheves ca. 30 minutter. Stekes ved 200 grader nederst i ovnen ca. 1 time.
Litt om søtpotet og teff
Søtpoteten kommer egentlig fra Sør-Amerika, men dyrkes nå overalt i varme strøk. Selv om den ligner på potet, og tilberedes på samme måte, er det ikke en potetsort. Søtpotet er en av våre sunneste grønnsaker, og inneholder mye betakaroten (vitamin A), vitamin C, vitamin E, kostfiber og kalium. Søtpotet regulerer blodsukkeret fordi den inneholder et blodsukkerregulerende hormon kalt adiponektin. Den har også en lav glykemisk indeks (GI) (blodsukkeret stiger lite).
Teff er en gressart som opprinnelige ble dyrket i Etiopia 4000 år f.Kr. Nå dyrkes den også i Nederland, USA, Canada, Australia og India. Den er lett å dyrke og er veldig motstandsdyktig mot sykdommer. Teff er veldig næringsrik og mineralrik, og har en veldig god aminosyresammensetning. Den har lav GI og er derfor gunstig for diabetikere.
Kilde: Lise Friis Pedersen