Terte med hvit sjokolade og jordbær

Kaker og desserter Over 60 min

Denne kaken ser fantastisk ut, og smaker enda bedre. Sprø tertebunn, silkemyk mascarpone-krem og friske bær.

Ingredienser

Porsjoner: 1 stor terte (ca. 26 cm)

Tertebunn

  • 225-250 g Toro Fin kakemiks
  • 100 g kaldt smør
  • 2 ss melis
  • 1 stort egg
  • litt mel til utbaking

Fyll

  • 250 g mascarponeost
  • 200 g hvit sjokolade
  • 3 dl kremfløte
  • 1 kurv/ca. 400 g jordbær
  • melis til dekor

Slik gjør du

1. Del smøret i biter og kjør sammen med melet med stavmikser eller i foodprosessor til du får en sandlignende konsistens. Ikke bland så lenge at det begynner å klumpe seg. Hell over i en bakebolle og tilsett melis og egg. Kna sammen for hånd til en deig. Dekk deigen med plast og la den hvile i kjøleskapet i minimum 30 minutter.

2. Når deigen er kald, kjevler du den ut til en leiv på cirka 3 mm tykkelse på et bakepapir eller silikonmatte med mel. Vipp leiven forsiktig over i terteform (24-28 cm). Press den godt ut i formen og oppover sidene. Evt. trykke deigen utover terteformen om den er vanskelig å kjevle. Prikke hull i deigen med en gaffel og sett den kaldt i minst 15 minutter før steking. Du kan også fryse deigen i formen, og ta den opp når du er klar til å steke.

3. Dekk deigen med bakepapir og hell bakekuler/tørre erter i. Plasser den kalde formen i midten av ovnen, forvarmet til 180 °C, og stek i 10-12 minutter. Fjern bakepapiret og kulene, og stek videre i 5–10 minutter. Terten skal nå ha en sandaktig, tørr konsistens og være lys gyllen. Avkjøl helt på rist.

4. Smelt mascarpone og hvit sjokolade over vannbad. Dette tar fort 10 minutter, men pass på at bollen ikke treffer vannet under. Vend forsiktig på røren innimellom, men ikke rør mye i den – da vil den bli hard og klumpete. Skulle du likevel få noen klumper i blandingen kan du helle den over en sil og klemme klumpene ut med en skje. Avkjøl til romtemperatur.

5. Pisk fløten til krem. Tilsett kremen en skje av gangen i mascarpone- og sjokoladeblandingen og vend det forsiktig sammen. Hell til slutt blandingen over tertebunnen og bruk en spatula eller stor kniv for å få en jevn overflate. Sett i kjøleskapet til kremen blir fast, helst over natten. Server kaken med friske jordbær og dryss melis over.

Tips: Denne kaken kan fint fryses, uten jordbær på toppen. Ta den opp ca. 30 minutter før servering, eller fem minutter før om du heller vil servere den som en iskake.

 

Tekst og bilde: Edin Design og Foto