194032700_4250768678309190_2057304505029455798_n.jpg

Caroline Roland er endelig fri fra glutenkaos på karantenehotell

– Jeg er fri!! De lot meg endelig gå! En taxisjåfør måtte råkjøre til togstasjonen, men toget var heldigvis to minutter forsinket, så jeg sitter på toget hjem nå, sier en jublende glad Caroline Roland. Hun bedyrer at hun ikke kunne klart seg uten støtten fra Norsk cøliakiforening.

En lykkelig Caroline Roland (28) sitter akkurat nå på toget hjem til Kristiansand. Lange og vanskelige dager på karantenehotell er over og hun er endelig på vei for å treffe familien sin - som hun ikke har sett på ett år.

– Støtten jeg har fått fra Norsk cøliakiforening har vært helt uvurderlig! jubler Caroline.

altMat og emosjonell støtte fra NCF

– Jeg var ekstremt fortvilet og lei meg over situasjonen, og ingen ansvarlige på hotellet eller fra kommunen tok meg alvorlig, eller ønsket å hjelpe meg, hevder hun.

– Jeg var så lei meg, frustrert og hadde fysisk vondt, forklarer hun og fortsetter: 

– For det første kom dere med ordentlig mat til meg, men den emosjonelle støtten og bekreftelsen dere gav meg på at jeg ikke var urimelig eller en «dramaqueen», var faktisk det som hjalp meg mest!

Onsdag denne uka kom Caroline til Oslo Lufthavn Gardermoen, etter å ha fullført masteren sin i USA.

Hun ble i mars vaksinert mot coronaviruset i USA med Janssen-vaksinen, og trodde hun kunne fly videre hjem til Kristiansand og gå i hjemmekarantene der. Men hun ble stoppet ved ankomst til Norge og sendt til karantenehotell.

 

Syk av maten hotellet serverte

Caroline har cøliaki - noe hun gjorde hotellet oppmerksom på ved ankomst, men opplevde likevel å få servert mat som inneholdt gluten. Ikke bare én gang, men flere. Hun fikk også mat som var dårlig allergen-merket og mat som ikke var merket i det hele tatt. Noe som gjorde henne usikker på hva hun kunne spise -  som opplevdes meget belastende.

 

Å skulle spise mat du ikke kan føle deg trygg på i hele 10 dager - er jo nærmest tortur, skrev generalsekretær i Norsk cøliakiforening, Knut H. Peterson, i sin kronikk i Romerikes Blad.

Norsk cøliakiforening kontaktet hotelldirektøren flere ganger og forholdene ble litt bedre for Caroline, før de ble dårligere igjen. Du kan lese mer om dette i artikkelen Dagbladet skrev om Caroline og nødhjelpen fra Norsk cøliakiforening.

 

NCF krever svar!

altI dagene som fulgte har NCF også forsøkt å få svar fra Ullensaker kommune, som er ansvarlig for at alle som bor på karantenehotell i kommunen får mat de tåler og som ikke gjør dem syke, men uten å lykkes.

– Kommunene, og ikke bare Ullensaker, bør følge opp karantenehotellene. Hvis kjøkkenene ikke klarer å lage spesialkost og dietter, da må kommunen ta den jobben selv. Alle kommuner har sykehjemkjøkken eller sentralkjøkken, der ernæringskokker har nettopp den kunnskapen som skal til. Spesialkosten kan komme herfra, mener Arnt Steffensen, leder i kost- og ernæringsforbundet Delta.

– Vi kommer til å jobbe videre for at ingen med cøliaki skal måtte oppleve dette som Caroline har måttet gjennomgå. At man regelrett blir syk av maten man får servert, sier generalsekretær Peterson.

– NCF vil kreve svar fra de ansvarlige! Men akkurat nå er jeg mest glad for at Caroline er på vei hjem til sine kjære i Kristiansand etter prøvelsene på karantenehotellet. Og at hun følte seg ivaretatt av NCF, sier Peterson.

Hovedpersonen som sitter på toget sørover er ikke mindre fornøyd.

– Jeg er enormt lettet og utrolig glad for å kunne dra hjem til familien min, som jeg ikke har sett på ett år, og hesten min som fikk føll i tiden jeg var på hotell!

 

Bli medlem i en forening som jobber for dine rettigheter - meld deg inn her.

 

192922381_379542590131597_4698483580991874831_n.jpg

NCF måtte sende nødmat til karantenehotell

Syk og sulten tok Caroline Roland kontakt med Norsk cøliakiforening fra et karantenehotell utenfor Gardermoen. Hun har fått servert mat som ikke er glutenfri, men som blir hevdet å være det, og har derfor blitt dårlig. Hun har også fått mat som er uten allergenmerking eller utydelig merket og nå våger hun rett og slett ikke spise. 

Klikk på logoene for mer info