Ordfører-Marianne-Borgen-og-prf.dr.med.-Trond-S_web.jpg

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, delte ut Kongens fortjenstmedalje til prof. dr. med. Trond S. Halstensen for hans ekstraordinære innsats for alle med cøliaki. 

Kongens fortjenstmedalje til Trond S. Halstensen

Vår fagrådsleder, Trond S. Halstensen, ble mandag tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin ekstraordinære innsats for Norsk cøliakiforening og våre medlemmer i snart 30 år. 

– Det er en stor glede å meddele at professor dr. med. Trond Sundby Halstensen er tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin ekstraordinære innsats for Norsk cøliakiforening, våre medlemmer og forskning på cøliaki gjennom nesten 30 år, sier generalsekretær Knut H. Peterson.

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, overrakte medaljen i en sammenkomst mandag, 13. februar.

Norsk cøliakiforening (NCF) søkte om Kongens fortjenstmedalje til Trond S. Halstensen for sitt mangeårige genuine engasjement, arbeid og faglige støtte for vår forening og i våre møtepunkter med medlemmer og andre som er berørt på feltet glutenintoleranse.

Ja-mennesket Trond S. Halstensen har i mange år bidratt med uvurderlig faglig støtte og hjelp til både foreningen sentralt, våre fylkeslag og enkeltpersoner. I sitt profesjonelle arbeid har han blant annet vært veldig opptatt av å finne «gåten» bak de mange som har plager som man ikke finner årsaken til, som kan være forårsaket av en udiagnostisert cøliaki – noe som i neste omgang skal føre til bedret livskvalitet hos de berørte.

Det helt spesielle ved Trond S. Halstensens yrkesinnsats er at han har brukt kunnskapen om immunhistokjemi ved diagnostikk av cøliaki for å hjelpe pasienter som ikke ville fått et tilbud ved vanlig vevsprøveundersøkelser, både barn og voksne.

Sentralt i forskningen har også Tromsø-undersøkelsen stått, hvor immunhistokjemi var til vesentlig hjelp for i forskningen, for å stille riktig diagnose på pasientene. Her avdekket de at så mange som 75 % av cøliakerne i Tromsø gikk uten riktig diagnose.

– Så mange som 50 000 mennesker kan gå rundt med plager som kan spores tilbake til en udiagnostisert cøliaki, sier Trond S. Halstensen.

– Mange får diagnose først i godt voksen alder selv om de har hatt sykdommen siden de var barn. De har gått hele livet og kjent på plager som ingen har funnet ut av. Og prisen de har måttet betale kan ha vært høy; jobben de sluttet i fordi de ikke orket eller barna de ikke fikk, sier Halstensen.

Trond S. Halstensen har bidratt til økt livskvalitet for alle med cøliaki. Han har talt pasientgruppens sak på høring i Stortinget og reist land og strand rundt for å holde foredrag for våre medlemmer.

De siste 10 årene har han også svart ukentlig på spørsmål i vår gratis nettjeneste «Spør ekspertene» på ncf.no. Denne muligheten for å kunne få direkte svar og råd fra en ekspert på området, uten å måtte betale for det, er av stor verdi for veldig mange.

Vi gratulerer prof. dr. med. Trond S. Halstensen med Kongens fortjenstmedalje!

alt

 

 

 

 

 

 

 

Norsk cøliakiforening ønsket å hedre vår fagrådsleder Trond S. Halstensen for sin mangeårige innsats. Fra venstre generalsekretær Knut H. Peterson, Kristin Stenerud, kommunikasjonskonsulent NCF, Trond S. Halstensen og Anette Årsland, prosjektleder i NCF.