Juniorstyret 2023-2025 nett.jpg

Solveig Toft-Sjetne, Kamilla Hanken Ildahl, Julie Kjøde Birkeland og Julia Kvarsnes. Foto: Tone Amundsen Nyvold.

Vi vil også ha is!

Haaland-isen inneholder gluten - og det er NCF Juniorstyret skikkelig skuffet over.

En is burde være for alle. Vi ble skuffet da vi så at det bare var én ny, glutenfri is fra Hennig-Olsen. Med andre ord er det tre nye småis, og bare én av dem er glutenfrie. Hvorfor er det sånn?

Det er urettferdig at vi med cøliaki ikke kan spise de nye og kule isene som alle andre spiser. Vi synes de burde tenkt på dette da de lagde de nye småisene. 

Haaland-isen er en av de tre nye småisene, og den er ikke glutenfri! Det er ekstra skuffende at vårt største fotballidol heller ikke tenker på at alle barn bør kunne spise isen han har lånt/gitt navnet sitt til.

“Det er viktig å unne seg noe skikkelig godt innimellom”, sier Erling Braut Haaland i pressemeldingen fra iskremfabrikken. Så hvorfor sørget du ikke for at alle barn kan kose seg med denne isen, Haaland?

Hvordan tror du barn med cøliaki føler seg når treneren etter fotballtreningen spanderer Haaland-is på alle - og vi må takke nei? Ikke fordi vi ikke har lyst på Haaland-is, men fordi vi blir syke hvis vi spiser den.

Som fotballspiller kjenner du helt sikkert til den gode følelsen av samhold, av å være en på laget. Og da håper vi også at du kan forstå at det er skikkelig vondt å føle seg utenfor. 

Det dummeste av alt er at det burde være helt unødvendig. Det er nemlig ikke umulig å lage en god, glutenfri is som alle kan spise. For eksempel var Drillo-isen fra Diplom-is glutenfri og veldig lik Haaland-isen.

Vi vet at det viktigste for iskremprodusentene er å tjene penger på isen de lager. Men hvorfor da ikke tjene enda mer penger - og lage en is som alle kan spise? Også vi med cøliaki.

Nå er det snart årets største iskremdag, nemlig 17. mai. Alle barn og voksne kommer til å kose seg med is. Det er kjipt for oss at vi må føle på utenforskap på selveste nasjonaldagen.

Vi i NCF Junior-styret er skuffet over både Erling Braut Haaland og Hennig-Olsen og håper dere vil lage en ny, glutenfri Haaland-is!

Hilsen

Kamilla Hanken Ildahl, Julie Kjøde Birkeland, Solveig Toft-Sjetne og Julia Kvarsnes

Juniorstyret i Norsk cøliakiforening

Kronikken ble også publisert i VG - og kan leses HER!