Hans-Otto-Engvold_Monica-Hellmann_Anette-Årsland.gif

– Det at innsatsen blir sett og satt pris på, betyr utrolig mye, sier Monica Hellmann, i midten. Norsk cøliakiforenings generalsekretær, Hans Otto Engvold, til venstre og juryformann Anette Årsland til høyre. 

– Matglede er så viktig

– Jeg startet opp Det glutenfrie Verksted med ønske om å gjøre en forskjell ved å lage sunne og gode glutenfrie produkter. Det at innsatsen blir sett og satt pris på, betyr utrolig mye, sier Monica Hellmann, tydelig rørt over at Det Glutenfrie Verksted er kåret til Årets glutenfrie produsent 2024.

Gründeren av Det Glutenfrie Verksted har et helt personlig engasjement for å lage sunne og gode glutenfrie produkter. For da Monica selv fikk cøliaki i 2008, ble hun skuffet over det glutenfrie tilbudet. Mange produkter inneholdt mye sukker og stivelse, og ikke smakte det spesielt godt heller, syntes hun. Hun begynte derfor å eksperimentere hjemme på eget kjøkken, og fikk gode tilbakemeldinger fra familie og venner.

To år etter at hun fikk cøliakidiagnosen, fikk også eldstesønnen cøliaki. Sønnens sykdom og behov for gode glutenfrie produkter ble en ekstra drivkraft, og «Det Glutenfrie Verksted» så dagens lys i 2014.

– Jeg ville lage sunne produkter med mer fiber og fullkorn, som samtidig skulle smake godt, sier Monica.

Det har hun lykkes med, og Det Glutenfrie Verksted er en av svært få produsenter som nå mottar prisen for andre gang. Første gang var i 2015, og siden den gang har Monica ikke bare utviklet nye produkter, men også donert en betydelig del av omsetningen til forskning på cøliaki ved UiO/ Rikshospitalet.

Dette samarbeidet har ført til flere spennende prosjekter sammen med UiO og Oslo Met, blant annet lanseringen av to nye glutenfrie og økologiske bakemikser, Monicas Superbrød og Monicas Rundstykker.

– Jeg har jobbet mye med å finne de beste ingrediensene for å få mest mulig fullkorn og fiber inn de glutenfrie produktene. Det gir god næring og virker positivt på både blodsukkerstigning og kolesterol, opplyser Monica Hellmann.

Matglede rundt bordet

Det å utvikle produkter er én ting, men å få dem inn i butikkhyllene er en annen utfordring. Monica har lyktes også her.

– Jeg er veldig glad for at dagligvarekjedene har gitt meg tillit, men dersom produktene ikke selger godt nok, forsvinner de raskt ut igjen, så det er et konstant press, innrømmer hun.

En av hennes hjertesaker er å gjøre det lettere for forbrukerne å velge sunnere produkter, samt å gi folk med cøliaki muligheten til å føle seg inkludert rundt matbordet.

– Matglede er så viktig. Mat handler mye om fellesskap, og hvis du opplever utenforskap er det veldig trist. Med en cøliakidiagnose har man aldri helt fri, for uansett hvor du er, må du forholde deg til hva som blir servert, så det å kunne bidra til å gjøre livet litt bedre for andre i samme situasjon, betyr mye, sier Monica.

Generalsekretær Hans Otto Engvold i Norsk cøliakiforening (NCF) er full av lovord om det Monica Hellmann har fått til gjennom arbeidet med Det Glutenfrie Verksted.

 – Du er en svært verdig vinner, og målbærer den pionerånden som NCF er tuftet på, sier generalsekretæren, og sikter til alle ildsjelene som opp gjennom tidene har jobbet for å finne gode løsninger for personer med cøliaki.

– Det at jeg har klart å lage et levebrød av Det Glutenfrie Verksted er jeg veldig stolt over, og veldig glad for denne anerkjennelsen, avslutter en rørt og glad Monica Hellmann.