Bobir-og-Askar_1280x720.gif

– I fjor sa vi: «Neste år er det vår tur!» Og nå har vi klart det, stråler Bobir Boymirzaev (t.v.) og Askar Suleimanov De er glade og stolte over å motta prisen for Årets glutenfrie bedrift av Norsk cøliakiforening.

– Nyt livet uten gluten

– Kunder har begynt å gråte av glede over det store glutenfrie utvalget når de kommer hit, forteller Bobir Boymirzaev. Han er en av medeierne i Glutenfrihuset som er kåret til Årets glutenfrie bedrift i kategorien spisesteder.

En hustrig vinterdag troppet generalsekretær Hans Otto Engvold og prosjektleder Anette Årsland fra Norsk cøliakiforening opp i Åkebergveien i Oslo for å overrekke prisen til Glutenfrihuset. Den hundre prosent glutenfrie kafeen har på rekordtid blitt et populært samlingspunkt for alle som ikke tåler gluten eller som bare elsker godt bakverk.

Siden åpningen i november 2023 har kafeen trukket gjester langveisfra, inkludert turister fra både Australia og Japan på jakt etter glutenfrie godsaker. For mange er det en fantastisk opplevelse å kunne velge fritt fra hele menyen uten frykt for kontaminering. Noen har til og med blitt så beveget at de har tatt til tårene i ren lykke, og det sier litt om hvor etterlengtet et slikt sted har vært.

– Norsk cøliakiforening har delt ut prisen Årets glutenfrie bedrift hvert år siden 2012, men det er første gang et spisested har fått så mange nominasjoner, sier generalsekretær Hans Otto Engvold under prisutdelingen.

Målrettet arbeid

Bobir Boymirzaev tar imot prisen sammen med daglig leder Askar Suleimanov. De er glade og stolte over utmerkelsen, og innrømmer begge at de har hatt ambisjoner om nettopp dette.

– I fjor sa vi: «Neste år er det vår tur!» Og nå har vi klart det, stråler de.

Og fremtiden ser lys ut for de ferske vinnerne. De har åpnet utsalg flere steder, blant annet på Ski storsenter, og i mars åpner de et nytt sted på Lørenskog i samarbeid med en restaurant.

Glutenfrihuset planlegger også å utvide sortimentet med blant annet glutenfrie croissanter, italiensk focaccia og surdeigsbrød. På direkte etterspørsel fra kunder så kommer det også glutenfri pizza og burgere på menyen nå februar.

Det hele startet med en idé om å gi mennesker med cøliaki et like godt tilbud som alle andre. Askar Suleimanov, som opprinnelig er utdannet helsefagarbeider, opplevde på jobben sin i helsevesenet hvor vanskelig det var å få tak i gode glutenfrie produkter, og så at det var et behov i markedet. Med en mor som var en erfaren konditor, og kompanjong Maruf Amrikhanov og senere Bobir Boymirzaev, startet han det som i dag har vokst til en blomstrende bedrift med flere utsalgssteder.

– Vi mener at å spise glutenfritt ikke skal være en byrde eller begrense mulighetene dine, det skal være en glede, sier Askar og legger til Glutenfrihusets motto: 

– Nyt livet uten gluten!