Dermatitis herpetiformis (DH)
Dermatitis herpetiformis (DH) er en livslang og sjelden autoimmun sykdom. DH kjennetegnes ved et sterkt kløende utslett med små blemmer, som utløses når genetisk disponerte personer får i seg gluten. Hele 80-90 % av DH-pasientene har samme vevstype som ved cøliaki, men de fleste har ingen mage- og tarmplager. Likevel viser det seg at to tredjedeler har typiske cøliakiforandringer i tarmen.
Diagnostisering
Man kan få DH hele livet, men de fleste som diagnostiseres er i 30-årene. Diagnosen stilles ved hudbiopsi fordi IgA auto-antistoffer mot gluten, som angriper kroppens vev og gir betennelse og blæredannelse, finnes rett under overhuden.
Symptomer
Vanligvis får man utslett på armenes yttersider, baken, knærne og i hodebunnen. Barn kan ofte ha utslett i håndflater eller fotsåler, noe som er uvanlig hos voksne. Det kan ta 4-6 uker fra en DH-pasient har fått i seg gluten til et eventuelt utbrudd, noe som gjør det vanskelig å oppdage når uhellet kan ha skjedd. Uten behandling kan et utbrudd vare i 1-2 uker.
Behandling
Alle med DH blir friske av å spise glutenfritt. Men selv om glutenfritt er det eneste som hjelper, kan det være vanskelig å motivere seg til å endre kosten når man ikke har mageplager. Det kan ta lang tid å bli frisk, og i gjennomsnitt må en DH-pasient spise glutenfritt 1-4 år for å bli symptomfri og opptil 7 år for å bli helt frisk. Legemiddelet Dapson, som demper betennelse i kroppen, har svært god effekt på DH-utbrudd. Dapson tar bort kløen innen 48 timer og får utslettet til å gro innen en uke.
Tåler jod dårlig
Nydiagnostiserte DH-pasienter og de som ikke lever strikt glutenfritt tåler jod dårlig. De som har spist glutenfritt lenge nok til å bli symptomfrie (1-4 år), kan spise jodholdig mat uten å få nye utbrudd. Man vet ikke helt hvorfor jod gir DH-utslett.
Grunnstønad
DH gir rett til grunnstønad på samme måte som ved cøliaki.
Mat du bør unngå hvis du ikke tåler jod:
- Salt tilsatt jod (JOZO), havsalt i ulike varianter og alle matvarer med denne typen salt.
- Sjømat og sjømatprodukter, spesielt saltvannsfisk som hyse, torsk, sei, sild og makrell, men også skalldyr. Unngå derfor fiske- boller, fiskekaker, fiskepinner, fiskepudding, fiskegrateng, fiskesuppe og tilsvarende.
- Hvalkjøtt
- Tang, taremel og taremelsprodukter, men også tilsetningsstoffer som karragenan (E407), agar-agar (E406), alginat (E401-405).
- Meieriprodukter som melk, syrnet melk, yoghurt, ost (litt melk og gulost er greit), meierismør, bremyk, margarin med melk, brunost, prim, geitemelk og hvit geitost.
- Desserter, kaker og sjokolade som inneholder mye melk og meieriprodukter.
- Begrens inntaket av glutenfrie melmikser som inneholder melkepulver.
- Egg (spesielt plommen) og alle produkter som inneholder egg. Små mengder i annen mat er greit.
- Vitamin- og mineraltilskudd med jod.
Mat du trygt kan spise hvis du ikke tåler jod:
- Alle typer frukt og bær, fersk, fryst og hermetisert.
- Alle typer poteter og grønnsaker, ferske og fryste.
- Alle typer bønner og linser, både ubehandlet og hermetiske uten jodsalt og havsalt.
- Nøtter og nøttepålegg uten jodsalt og havsalt.
- Eggehvite i begrenset mengde. Eggehvite inneholder lite jod sammenliknet med plommen.
- Ubehandlet ferskt kjøtt, uten jodsalt og havsalt.
- Korn og kornvarer, som for eksempel (glutenfrie) bakervarer, pasta etc. uten egg, meieriprodukter, jodsalt og havsalt.
- Sukkervarer som sukker, sirup, honning, agave, lønnesirup og syltetøy.
- Krydder og urter. Se opp for krydderblandinger som inneholder jodsalt og havsalt.
- Olje og eddik. Margarin uten melk.
- Kaffe, te, saft og mineralvann. Alkoholholdige drikker.
- Kakao, kakaoprodukter, som for eksempel sjokolade, med lite eller ingen melk.
Tips til pålegg og middagsmat du kan spise:
- Leverpostei (uten ansjos), kjøttpålegg, syltetøy, majonessalater (uten havtilsetninger), nøttepålegg, grønnsaker og frukt. Bruk helst smør med lite melk.
- Kjøtt eller vegetarmat med poteter, ris, pasta, brød, grønnsaker og frukt, alt uten jodsalt og havsalt.
- Last ned faktaark om DH her
- Se Helsebiblioteket for mer info om DH.