Praktiske tips og råd
Trygg levering
- Glutenfritt brød- og bakevarer skal leveres innpakket i poser for beskyttelse.
- Varene skal ligge øverst ved levering på traller/kurver.
- Send tilbake varene dersom kryssforurensning med gluten forekommer.
Trygg oppbevaring/lagring
- Pakk glutenfri mat inn i poser/beholdere og merk med «glutenfri».
- Oppbevar glutenfri mat adskilt fra glutenholdig mat. Lagre i egne skap/skuffer.
- Ingredienser til bruk i glutenfrie retter må lagres adskilt fra glutenholdig mat.
Trygg glutenfri sone og redskaper
- Ha en ren og glutenfri sone der du lager glutenfri mat.
- Bruk rene redskaper som kniver, skjærefjøler, gripebestikk, stekespader o.l.
- Bruk rene kluter, kjøkkenhåndklær og oppvaskbørster til rengjøring av soner og redskaper.
Trygg varmebehandling
- Det må være rent der du skal varme/steke/koke/grille glutenfrie matretter.
- Underlag som f.eks. stekeplater, ildfast former, rister og bakepapir må være rent og fritt for gluten.
- Kok glutenfri mat alene og i rent vann.
Trygt stekejern
- Ha gjerne en egen brødrister, vaffeljern og toastjern til glutenfri mat. Merk «glutenfritt».
- Kun en brødrister eller toastjern? Bruk toastposer i brødristeren og bakepapir rundt brødet i toastjernet for beskyttelse.
- Kun et vaffeljern? Rens og gi bort de to første vaflene til en som tåler gluten.
Trygg servering
- Server glutenfri mat på egne fat eller kurver, adskilt fra glutenholdig mat.
- Tilbered og server singelpakkede glutenfrie varer i stekeposen.
- Ha eget smør og smørepålegg. Pålegg på tube eller spruteflaske er veldig praktisk!
Trygg buffet
- Ha en glutenfri sone for glutenfritt brød og bakervarer + tilhørende redskaper.
- Skjerm salatbar og varmmat for kontaminering fra glutenholdige brødsmuler.
- Beskytt glutenfritt brød og bakervarer. Pakk det gjerne inn i plast.
Ingredienslisten
- Lær å tyde ingredienslisten. Allergener merkes med fet, kursiv eller understreket skrift.
- Matvarer merket med korn-/melsorter som hvete, rug og bygg skal unngås.
- Ta vare på emballasjen så de som har ønske om det kan få lese ingredienslisten selv.
For mer informasjon se faktaarket om cøliaki og glutenfri mathåndtering her.