13. Hva er hvetestivelse og kan cøliakere spise mat som inneholder hvetestivelse?

Hvetestivelse er det som blir igjen av hveten når glutenproteinene, fett og fiber vaskes bort. Noen av de glutenfrie matvarene og melmiksene inneholder hvetestivelse, og man kan også finne denne råvaren i andre produkter som for eksempel leverpostei og pølser.

Glutenfri hvetestivelse er renset ekstra grundig og inneholder ikke mer enn 20 ppm gluten. Denne benyttes i glutenfrie produkter, men også i andre produkter, og i innholdsfortegnelsen står det ofte "hvetestivelse (glutenfri)". Men man kan ikke være helt trygg på at hvetestivelsen er glutenfri hvis ikke merkingen eller produktet tilsier det. Mest sannsynlig er den det, men så lenge ikke produsentene tester og merker produktet, så kan vi ikke være sikre. Er du i tvil kan du ta kontakt med produsenten.

De fleste cøliakere tåler (glutenfri) hvetestivelse, men det er noen som reagerer på det. Blir du ikke frisk av cøliakien kan det være årsaken. Konferer med legen din og eventuelt kutt ut hvetestivelse en stund for å se om du blir bedre.