15. Hva bør jeg som nydiagnostisert cøliaker passe på for å få i meg nok vitaminer og mineraler?
På grunn av skade på tarmen kan ubehandlet cøliaki gi vitamin- og mineralmangel, og da spesielt jern, sink, vitamin D, vitamin A og B-vitaminene B6, folsyre og B12 – som blant annet kan føre til benskjørhet, anemi, trøtthet, slapphet, konsentrasjonsvansker og depresjon. Ved å spise vitamin- og mineralrike matvarer får man i seg nok viktige næringsstoffer. Husk at den sunneste og mest næringsrike maten vi har, som fisk, kjøtt, egg, de fleste meieriproduktene, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, bønner og linser, er naturlig glutenfri.
Vitaminer og mineraler man oftest har mangel på ved cøliaki og gode kilder i kosten:
Vitamin / mineral: | Gode kilder i kosten: |
Jern | Rødt kjøtt, innmat, bønner, linser, grove (glutenfrie) kornprodukter og grønne grønnsaker. |
Sink | Kjøtt, melkeprodukter, grove (glutenfrie) kornprodukter, bønner og linser, nøtter og frø. |
Vitamin D | Tran, fiskelever, fet fisk, smør/margarin og sollys i sommerhalvåret. |
Vitamin A | Kjøtt, smør/margarin, ost og grønnsaker. |
Vitamin B6 | Kjøtt, grønnsaker, brød og kornvarer, nøtter, bønner og linser. |
Folsyre | Grønne grønnsaker, rødbete, sitrusfrukter og grove (glutenfrie) kornprodukter. |
Vitamin B12 | Meieriprodukter, all slags kjøtt og fisk og egg (B12 finnes kun i animalske matvarer). |