6. Jeg forsøker å holde et strikt glutenfritt kosthold, men føler meg fortsatt ikke frisk. Hva kan være grunnen?

Det kan være flere grunner til det. Her er de mest vanlige:

  • For noen tar det svært lang tid å bli frisk, spesielt hvis det tok lang tid å få en diagnose. Er du ikke blitt bedre før det har gått ett år, bør du oppsøke lege for en ny vurdering.
  • Du har glutenfeller i kosten, og kan ha fått i deg gluten via maten. Kanskje du ikke har lest innholdsfortegnelsen godt nok eller den er endret uten at du har oppdaget det?
  • Du tåler ikke hvetestivelse eller (glutenfri) havre. Ta det opp med legen din og prøv å utelukke det fra kosten i en periode for å se om du blir bedre.
  • Du har laktoseintoleranse på grunn av redusert laktaseaktivitet i tarmen. Laktase er et enzym som spalter laktosen i melka til glukose og galaktose slik at den kan tas opp i tynntarmen og nyttiggjøres i kroppen. Da unngår man at laktasen går ufordøyd ned i tykktarmen og gir plager som oppblåsthet og diaré. Be gjerne legen din om å teste deg for dette.
  • Det kan være at du har andre mage- og tarmlidelser i tillegg til cøliaki, som for eksempel irritabel tarmsyndrom (IBS), inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns eller ulcerøs kolitt eller kreft. Viktig at du oppsøker lege for å få kartlagt dette.