Ny, glutenfri spiseguide
Visit Norway har laget en helt ny, glutenfri spiseguide med steder fra nord til sør i vårt vakre land. Vi har spurt web-redaktør Christine Baglo om hvorfor de har laget en glutenfri-guide.
Cøliaki i teamet
– Bakgrunnen for at vi laget guiden, er at vi holder på med en stor oppgradering med hele seksjonen om tilgjengelighet, for å tilrettelegge for at flest mulige folk skal ha en god opplevelse når de reiser rundt i Norge, også når man har ulike former for funksjonsnedsettelser, sykdommer og allergier, svarer Baglo og legger til:
– I tillegg er mange på teamet her i Visit Norway som har cøliakere i familien, inkludert meg selv, og datteren min fikk også påvist cøliaki for to år siden. Så vi har snakket om dette lenge. For når vi er ute og reiser er det alltid fryktelig slitsomt å bedrive detektivarbeid på hvor vi kan spise og føle oss sånn nogen lunde trygge og ivaretatt. Og ikke minst er det en utrolig stor lykke når vi finner et bra sted som der man har gode GF alternativer, og ikke bare en eldgammel muffin i plast!
Se også NCFs kart over glutenfrie spisesteder
I Norge anslår NCF og helsemyndighetene at det er 1-2 prosent av befolkningen som har cøliaki og i tillegg er det mange med ulike allergier og matintoleranser. Slik er det også for besøkende turister. Både Norsk cøliakiforening og Visit Norway opplever en økende interesse for glutenfrie spisesteder og får ofte spørsmål fra disse.
Tips fra medlemmer
– Fordi det er så mange som trenger glutenfri mat, tror vi at en slik type guide er veldig velkommen, både for nordmenn, men også ikke minst for utlendinger som kommer til Norge på ferie, sier web-redaktøren som også har en bønn til NCFs medlemmer:
– Guiden vi har laget er basert på tips fra medlemmer i cøliakiforum landet rundt, og er i stadig utvikling. Derfor vil vi gjerne har inn enda flere tips til gode spisesteder som kan by på litt ekstra gode GF-alternativer, og som har fokus på dette!
Både NCF og Visit Norway opplever at det er en bedring på norske spisesteder både når det gjelder merking av mat, men at det fortsatt er behov for en høyere bevissthet rundt cøliaki og ulike matallergier på norske spisesteder.
– Derfor snakker vi også om viktigheten av god kjøkkenhygiene, merking på menyen og opplæring av personale, når vi kommuniserer mot næringen, sier web-redaktør Christine Baglo.
Les guiden her og send gjerne dine gode tips til Visit Norway.
Den finnes også på engelsk: