Fly-(1280x720).jpg

Ta med niste til flyturen

Skal du ut og fly kan det være lurt å ta med litt glutenfri nødmat i håndbagasjen. Men hva er egentlig lov å ta med? Her får du 5 gode tips!

✎ Lars André Johnsrud og Tone Amundsen Nyvold   📷 Istock


Å reise med cøliaki byr på noen ekstra utfordringer, for det er dessverre ikke alltid så lett å få tak i glutenfri mat på flyplasser. Og når du endelig har funnet fram til det stedet hvor de selger glutenfritt på flyplassen, så er det kanskje utsolgt.

Slike historier hører vi i Norsk cøliakiforening dessverre ofte om.

Og selv om man har bestilt glutenfri mat til flyturen, kan man heller ikke være helt sikker. For det er flere som melder om at flyselskapet likevel hadde glemt den glutenfrie maten, og at de derfor måtte gå en hel dag uten mat. Da blir det en dårlig start på en etterlengtet ferie.

Det kan derfor være lurt å være forberedt på det meste når man reiser med cøliaki, og ha med seg noe ekstra glutenfri mat i håndbagasjen. 

Mange er usikre på hva kan man ha med seg gjennom sikkerthetskontrollen, men her kommer en liten oversikt over hva som er lov.

Matpakke er lov

Igjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen kan man ha med seg moderate mengder med mat, som en ferdigsmurt matpakke. Frysetørret mat, som f.eks. glutenfri Real turmat eller Rett i koppen – som bare skal tilsettes vann, skal også gå bra.

På Avinor sine sider står det: «Sikkerhetskontrolløren har myndighet til å stanse gjenstander han/hun vurderer at kan true sikkerheten om bord, selv om gjenstanden står oppført som tillatt, eller ikke er listet i regelverket.» Se Avinors bagasjeregler for mer info.

En god tommelfingerregel er at «tørre matvarer» går bra og så lenge det er smørbart eller i væskeform er det beholder på inntil 100 milliliter som gjelder. Merk at det er beholderens størrelse og ikke mengden som bestemmer dette, du kan derfor ikke ta med en liten slant i en stor flaske. Sett deg inn i reglene før du reiser.

Det kan også være forskjellige regler avhengig av hvilke flyselskap man reiser med så sjekk med selskapet du reiser med.

Ser vi på spørsmål og svar om bagasje på Luftfartstilsynets nettside finner man informasjon om hva som er tillatt og ikke i håndbagasje og innsjekket bagasje.

Vær oppmerksom på at andre land kan ha strengere regler, f.eks. Australia, så det kan lønne seg å ta kontakt med flyselskapet ditt om hva som gjelder dit du skal reise. Det samme gjelder under eventuelle mellomlandinger.

Sjekkliste før du pakker håndbagasjen:

 • Matpakke med brødskiver med smør og pålegg, eller kjeks med fyll er tillatt å ta med i håndbagasjen. 
 • Smør og margarin regnes som flytende, og kan tas med i små beholdere på maks 100 ml. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje. 
 • Grøt, pudding, gelé og krem regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 ml. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje. 
 • Prim, muggost og smøreost regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 ml. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.
 • Kakebunn, tørre kaker, kjeks og cookies er tillatt å ta med i håndbagasjen. 
 • Kaker og bakverk med fyll regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 ml. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.
 • Brunost og hvitost er tillatt i håndbagasjen. 
 • Hel frukt, som eple, melon, tomat og appelsin er tillatt i håndbagasjen.
 • Kokosnøtter er tillatt å ta med i håndbagasjen, men kokosmelk kan kun tas med i begrenset mengde, det vil si i beholdere på 100 ml. 
 • Bær er tillatt i håndbagasjen.
 • Syltetøy regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 ml. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.
 • Smøreost/kaviar på tube regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 ml. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.
 • Hele egg, er tillatt i håndbagasjen. Knuste egg og eggerøre regnes som væske, og kan kun tas med i begrenset mengde, det vil si i beholdere på 100 ml. 
 • Proteinpulver er tillatt i håndbagasjen.

Les mer på Luftfarttilsynets sine sider om hva som er lov til å ha med i bagasjen

 


5 glutenfrie tips til håndbagasjen: 

alt
Real turmat er frysetørket og skal kun tilsettes kokende vann. Dermed kan du få et varmt middagsmåltid på flyet eller flyplassen, da varmt vann stort sett er tilgjengelig de fleste steder. Real turmat kommer i mange smaker, men merk at ikke alle er glutenfrie, så husk å lese på pakken før du kjøper. Selges blant annet hos XXL, og Fjellsport.no.

 


alt

Glutenfrie nudler skal kun tilsettes varmt vann, og så får du et mettende lite måltid. Nudler er ofte populært hos ungdommer, og med en slik pakke eller to, har man alltid tilgang til et varmt mellommåltid. Det finnes flere glutenfrie nudler å få tak i. Se i større dagligvarebutikker. Denne får du tak i hos allergikost.no.

 


altGlutenfrie Rett i koppen-supper kommer også i flere smaker. Her er det også kun å tilsette varmt vann, så får du et godt lite mellommåltid. Pass på at du velger de glutenfrie variantene, les på pakken. Slike supper selges i dagligvare, eller i nettbutikker som f.eks. allergikost.no.

 


altTar du med et par glutenfrie brødskiver, så kan du smøre de på farten. Fint å ha med et par slike pakker på tur, så har du noe på lur dersom du skulle trenge det. Brødskivene fra Det Glutenfrie Verksted selges i et stort utvalg daglivarebutikker samt et par nettbutikker. Se oversikt her.

 

 


altEn pakke med glutenfri frokostblanding i håndbagasjen kan være lurt dersom du har med barn på tur. Det er som regel lett å få tak i melk eller yoghurt på de fleste flyplasser eller kanskje også ombord i flyet. 

Se vår test av glutenfrie frokostblandinger.