Aktive seniorer

Anne-Britt Dragland er seniorkontakt i fylkeslaget til NCF Oslo og Akershus, og har de siste årene arrangert årlige treff på dagtid for denne aldersgruppen.

altAnne-Britt Dragland (på bildet) er seniorkontakt i fylkeslaget til NCF Oslo og Akershus, og har de siste årene arrangert årlige treff på dagtid for denne aldersgruppen.
– Hovedgruppen som kommer er mellom 60 og 70 år, men det kommer også folk i 40-50-årsalderen som har mulighet til å komme på dagtid, sier Anne-Britt Dragland.

Hun har lang fartstid som frivillig i NCF, både i fylkeslag og i sentralstyret.
– Seniorer synes det er veldig trivelig å treffes. De legger mer vekt på å kose seg sammen med andre i samme situasjon når de først møtes til et foredrag. Vi må også sette av god tid til spørsmål i etterkant, for det er mange som har mye de lurer på.

– Seniorgruppa er opptatt av siste nytt fra legevitenskapen. Kosthold og praktiske tips er også veldig i vinden. Særlig surdeigsbaking er populært for tiden, så der må vi arrangere flere kurs, forteller Anne-Britt Dragland.


– Noen har ikke fått diagnose før de er godt voksne, kanskje ikke før de ble pensjonister. Mitt inntrykk er at de har slitt med en del mageproblemer over tid, men at det har tatt lang tid før de har fått diagnosen. Noen har også slitt med andre sykdommer i tillegg, forteller hun.

Selv fikk Anne-Britt Dragland cøliakidiagnosen da hun var 41 år. Da var hun svært tynn, og hadde null næringsstoffer igjen i kroppen. Antagelig hadde hun da vært syk i mellom fem og ti år.
– Jeg var i full jobb, men jeg husker at jeg var veldig trøtt i den perioden jeg fikk diagnosen.

Den første legen hun møtte visste lite om cøliaki, men etter hvert fikk hun flott oppfølging fra Rikshospitalet.
– Nå er det 27 år siden jeg fikk diagnosen, og jeg ser at kunnskapen om cøliaki i samfunnet har blitt utrolig mye bedre. Derfor støtter jeg NCF, fordi de sørger for informasjon ut til samfunnet. Og uten NCF hadde vi kanskje ikke hatt grunnstønad i det hele tatt, sier Anne-Britt Dragland.

Selv har hun aldri vært en baker, men moren hennes lærte seg kunsten å bake glutenfritt etter oppskrifter fra NCF, og hun fylte opp fryseren de gangene hun var på besøk. På reisefot har Anne-Britt  alltid en nøttepose i veska, slik at blodsukkeret holder seg stabilt om hun ikke skulle finne noe glutenfritt på farten. Men det er blitt mye lettere å reise i Europa enn det var tidligere.
– Det er fantastisk hvor mange flere og bedre glutenfrie produkter det er på markedet nå enn tidligere. Og heldigvis, for sånne som meg, så finnes det halvfabrikata slik at til og med jeg får til å bake, smiler Anne- Britt Dragland.