Øl_1200x500.jpg

12 glutenfrie sommerfavoritter

Det er lite som slår en duggfrisk øl i sommervarmen. Ølkelner Trine Wiik-Lehmann har plukket ut 12 glutenfrie favoritter til sommermaten.

Tekst: Trine Wiik Lehmann
Foto: iStock og produsentene


De siste årene har utvalget av glutenfritt øl økt betraktelig og vi finner nå glutenfritt øl i en rekke ølstiler. Glutenfritt øl kan lages på to måter, enten ved å benytte glutenfrie råvarer som ris eller mais, eller man kan tilsette et enzym i bryggeprosessen som spalter glutenproteinet. Denne metoden har virket revolusjonerende og vi finner nå en rekke gode øl som er uten gluten.

Kald øl og varm grill

Selv om pilsen tradisjonelt har vært en foretrukket sommerøl, er det ingen grunn til å ikke teste litt mer smaksrike øl, også om sommeren. Grillen er for mange synonymt med sommermat, og når maten blir grillet krever det noe mer av ølet enn ved steking inne. Grill- og røyksmaken fremhever ofte litt sødme i maten, noe som gjør at den gjerne vil ha følge av et noe kraftigere øl, som enten har litt maltsødme eller en god fruktighet. 

Ventepølse og en «kald en»

Ventepølse må man ha, og den går selvfølgelig fint sammen med den leskende og klassiske pilsen. Men også her er det på sin plass å prøve en noe fyldigere øl for å matche den salte pølsa. En pale ale eller en hveteøl gir begge litt mer i smaksbildet og harmonerer godt.

Slenger du en biff på grillen, og kanskje også pensler den med en god barbeque-saus, trenger du en fyldigere øl til maten. Belgiske dobbel og trippel eller en fyldig brown ale gjør seg godt og balanserer sødmen og krydderet i maten.

Sitter du derimot på svaberget med skalldyr og nyter sommerkvelden er det de lyse og lette ølene du først og fremst bør se etter. Hveteøl og pils er da gode anbefalinger, med mindre du sitter med østers, da er en mørk porter helt suverent. Her får du forslag til 12 gode glutenfrie øl.

alt

Trine Wiik-Lehmann er utdannet både sommelier og ølkelner, og har lang erfaring i å kombinere mat og øl.
Hun er visepresident i Norsk Vinkelnerforening, og er øl, vin og brennevinsanmelder for ulike medier.
Hun driver firmaet Verden i glasset.

 

 

Artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 2 2019.
Oppdatert 23. juni 2023.