Vin, sider og sprit
✎ Lise Friis Pedersen og Tone Amundsen Nyvold 📷 iStock
Det er godt kjent at personer med cøliaki må holde seg til glutenfritt øl. Men hva med andre alkoholholdige drikker? Spørsmålet reises ofte, og usikkerheten er stor blant våre medlemmer. Alkohol er fritatt for krav om merkingen av ingredienser, så det er ikke lett å orientere seg. Norsk cøliakiforening tok derfor kontakt med produktsjef for brennevin Idar Sørensen i Vinmonopolet.
– Rent destillert brennevin inneholder ikke gluten selv om det i utgangspunktet er laget av glutenholdig korn, sier Sørensen. Så selv om råstoffet er korn, er det ferdige produktet glutenfritt. Grunnen til det er at glutenproteinet er for tungt til å bli
med videre i destilleringsprosessen.
Tilsatt etter desillering
Hvis det er tilsatt glutenholdige ingredienser, for eksempel smakstilsetninger av malt, etter destilleringen kan man ikke lenger være sikker på om produktet er glutenfritt, så lenge det ikke blir testet. Selv om det er liten mengde malt som tilsettes, vet vi ikke hvor mye, og vi kjenner heller ikke til hvor mye gluten det er i disse maltholdige smakstilsetningene.
Brennevin som vodka er beskyttet av et regelverk som gjør at de ikke kan tilsettes smak uten at det fremkommer av navnet. Da må det for eksempel hete «Vodka Lemon».
Når det gjelder whisky og konjakk, armagnac, calvados og grappa, så mister de retten til å bruke merkenavnet, f.eks. whisky, dersom man tilsetter noe etter destillering.
Gin er ikke underlagt det samme regelverket, og noen typer kan derfor i være tilsatt ulike typer smak uten at det blir tydeliggjort på etiketten, opplyser Sørensen.
– Rent destillert brennevin inneholder ikke gluten selv om det i utgangspunktet er laget av glutenholdig korn.
Allergenmerking
Alle drikkevarer som selges hos Vinmonopolet skal være allergenmerket, men i bestillingsutvalget er det grossistene selv som eier produktene og har ansvaret for at merkingen er korrekt. Så derfor er det vanskelig for Vinmonopolet å garantere 100 prosent for innholdet i varer i bestillingsutvalget. Men varer i basisutvalget, altså de som selges i butikkutsalgene, der har Vinmonopolet eierskap.
– Noen utenlandske produsenter kvier seg for å oppgi ingredienser fordi de er redde for at «oppskriften» deres skal kopieres av andre, forteller Sørensen.
Her i Norge går Atlungstad Håndverksdestilleri foran som et godt eksempel, og merker tydelig om de har tilsatt malt etter destilleringen, slik at akevitten kan inneholde gluten.
– Det er lovpålagt å skrive allergener på produkter som inneholder gluten, så det skulle bare mangle, sier daglig leder Romain Jourdan i Atlungstad Håndverksdestilleri.
Produktene som inneholder malt i vårt sortiment er Steinvikholm aquavit, Telemark aquavit, Norsk Hyttedram og Hedmark aquavit, opplyser han.
– Vi opplyser alltid at produktet inneholder allergener når vi bruker malt i produksjon, selv om gluteninnholdet i det ferdige produktet muligens kan ligge under grensen på 20 ppm. Dette fordi det er både enklere for oss og sikrere for konsumenten. Vi pleier ikke å måle innehold av gluten. Vi har også en grundig vask av tappeutstyr etter at vi har produsert produkter med gluten, for å unngå kontaminering til andre produkter, forteller Jourdan.
Ønsker ingrediensliste
– Vinmonopolet ønsker at alkoholholdig drikke skal ha en ingrediensliste, slik som alkoholsvake og alkoholfrie drikkevarer og mat. Dette er noe som diskuteres i EU akkurat nå. Så det blir spennende å se hva de ender opp med, sier produktsjef Idar Sørensen i Vinmonopolet.
Og gir oss en liten fun fact som vi kan ta med oss ut i sommeren: Det er mer alkohol i en halv liter øl enn i en gin tonic med 0,4 cl gin. Det er selvsagt fordi mengden med sprit i en drink er mye mindre – i alle fall om man kjøper den ute.