Stor test av glutenfrie brød
✎ Tjodunn Dyrnes, Tone Nyvold, Cathrine Borchsenius 📷 Erik Helgeneset
Tidligere i år kom det en forskningsrapport fra OsloMet som viste at innholdet i glutenfrie varer inneholder mindre protein og fiber, og mer mettet fett enn glutenholdige. Forskerne konkluderte med at: «Glutenfrie produkter inneholder mindre næringsstoffer og har en høyere pris enn de glutenholdige. Når man vet at en usunn diett er den største risikofaktoren for å utvikle livsstilssykdommer, bør næringsinnholdet i de glutenfrie produktene ses nærmere på og den bør også bedres».
Derfor ønsket vi i Norsk cøliakiforening å foreta en egen test av våre daglige, glutenfrie brød. Vi ønsket at en uavhengig klinisk ernæringsfysiolog skulle utføre testen for oss, og tok kontakt med klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i BraMat.no, som har lang erfaring med å teste brød og andre matvarer.
NCF har også spurt produsentene hva de vil gjøre for at den glutenfrie maten skal bli sunnere
Grovbrød mot loff
Mindre fiber i glutenfrie brød
– En annen ulempe med glutenfri bakst, er at den ofte er fattig på fiber ettersom brødet ikke inneholder fiber fra korn. Dette kan løses ved å tilsette fiber av for eksempel sukkerroer, men jevnt over har glutenfritt brød likevel ofte mindre fiber enn grovbrød bakt på grovt mel. Heldigvis har det kommet mange nye glutenfrie brød på markedet i løpet av de siste årene, og flere av disse har et ganske bra fiberinnhold, sier den kliniske ernæringsfysiologen.
Omdiskutert tilsetningsstoff
– Et av disse stoffene er monolaurin som er en forbindelse som kan inngå i mono- og diglyserider av fettsyrer (E471). En studie på mus viste endring i tarmfloraen, økt inflammasjon samt metabolsk syndrom hos mus etter inntak av monolaurin. Noen forskere mener derfor at vi bør unngå E471 i mat hos mennesker. Dette er imidlertid et ganske vanlig tilsetningsstoff i glutenholdige brød, og flere av de glutenfrie brødene inneholder også dette tilsetningsstoffet, forklarer Borchsenius.
Vi har derfor valgt å påpeke hvilke brød som inneholder E471, men har ikke trukket for det i karaktersystemet, fordi det fortsatt må forskes nøyere på. E471 er lovlig å tilsette mat både i Norge og i EU.
Grovbrød dårligere enn loff?
Se opp for stivelse
– Med økt kunnskap kan vi forbrukere ta bedre valg, sier Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring i Norsk cøliakiforening. Hennes klare oppfordring er: Sjekk innholdsfortegnelsen! Det er ikke et krav til produsentene om å oppgi mengden fullkorn/sammalt mel i glutenfrie brød. Brødene i denne testen er derfor ikke vurdert med hensyn til hvor mye fullkorn de inneholder. Men dette kan du selv enkelt sjekke på brød du kjøper.
– Mange «grove», glutenfrie brød kan i verste fall inneholde hovedsaklig stivelse. For å finne ut av det må man lese i innholdsfortegnelsen. Hvis stivelse er første, og kanskje andre og tredje ingrediens og «fullkornsmel» kommer langt ned på lista bør man velge et annet brød, sier Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring i Norsk cøliakiforening.
I tillegg til at stivelse er næringsfattig, er det også en høyt prosessert ingrediens som gir en rask blodsukkerstigning og et svingende blodsukker. Over tid kan denne typen kosthold gi økt risiko for overvekt, diabetes type 2 og i verste fall hjerte- og karsykdommer, advarer seniorrådgiveren.
TERNINGKAST 6
Fria Surdeigsbrød grovt, 500 g
Energi: 1226 kJ (293 kcal)
Fett: 12,2 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 11,5 g
Karbohydrater: 34,5 g
Sukkerarter: 3,3 g
Fiber: 11,5 g
Protein: 5,7 g
Salt: 1,2 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 28
Schär Vital brød 350 g
En av testens vinnere. Bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett, og ok innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 1099 kJ (262 kcal)
Fett: 9,2 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 8,1 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 0,9 g
Fiber: 8,8 g
Protein: 4,5 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 26
TERNINGKAST 5
Semper Havrebrød 300 g
Bra med fiber, lite mettet fett, og ok innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 926 kJ (221 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,3 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 1,1 g
Fiber: 9,6 g
Protein: 5,3 g
Salt: 0,95 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 25
Møllerens Ferdigbakt grovbrød med frø
Bra med fiber, lite mettet fett, greit med salt. Inneholder E471.
Energi: 958 kJ, (228 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 1,3 g
Umettet fett: 5,6 g
Karbohydrater: 29,9 g
Sukkerarter: 1,3 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 8 g
Salt: 0,97 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Møllerens
Poeng: 24
Kjernebrød 500 g fra Bakehuset
Bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett, og ok innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 1225 kJ (293 kcal)
Fett: 14,1 g
Mettet fett: 1,9 g
Umettet fett: 12,2 g
Karbohydrater: 28,6 g
Sukkerarter: 2,7 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 9,4 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Bakehuset
Poeng: 24
TERNINGKAST 4
Solsikkebrød glutenfri økologisk fra Goodly
Energi: 956 kJ (228 kcal)
Fett: 6,3 g
Mettet fett: 1,2 g
Umettet fett: 5,1 g
Karbohydrater: 32 g
Sukkerarter: 1,2 g
Fiber: 6 g
Protein: 7,7 g
Salt: 0,98 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Goodly/
Rema 1000
Poeng: 23
Spirebrød skåret fra Pure Food
Glutenfri fryst 500 g. Bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett, men litt mye salt.
Energi: 1130 kJ (269 kcal)
Fett: 8,2 g
Mettet fett: 0,87 g
Umettet fett: 7,33 g
Karbohydrater: 39 g
Sukkerarter: 0,5 g
Fiber: 8 g
Protein: 5,5 g
Salt: 1,4 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 23
Coop Glutenfri frøbrød med spirede solsikkefrø
Bra med fiber, lite mettet fett, men mer salt enn en del av de andre. Fri for E471.
Energi: 1130 kJ (269 kcal)
Fett: 8,2 g
Mettet fett: 0,9 g
Umettet fett: 7,3 g
Karbohydrater: 39 g
Sukkerarter: 0 g
Fiber: 8,1 g
Protein: 5,5 g
Salt: 1,4 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Coop
Poeng: 23
Landbrot 275 g fra Schär
Bra med fiber, lite mettet fett og ok innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 932 kJ (221 kcal)
Fett: 3 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 2,6 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 2,6 g
Fiber: 8,2 g
Protein: 4,2 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 23
Flerkornbrød 300 g
Bra med fiber, lite mettet fett, litt mer sukker enn vinnerne, men greit innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 1078 kJ (256 kcal)
Fett: 6,2 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 41 g
Sukkerarter: 5,8 g
Fiber: 8,7 g
Protein: 4,4 g
Salt: 0,91 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 23
Grove frokostbrød fra Elda
Bra med fiber, lite mettet fett og ok innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 971 kJ (231 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 6,1 g
Karbohydrater: 39,4 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 9 g
Protein: 2,9 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Elda
Poeng: 23
Baker Hansens Havrebrød
Ok innhold av fiber, lite mettet fett og lite salt. Inneholder E471.
Energi: 910 kJ (220 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 4,2 g
Karbohydrater: 37,6 g
Sukkerarter: 2,9 g
Fiber: 5,2 g
Protein: 5,2 g
Salt: 0,58 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Baker Hansen
Poeng: 22
Hansens glutenfrie brød
Ok innhold av fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett og greit innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 1170 kJ (280 kcal)
Fett: 13,6 g
Mettet fett: 1,5 g
Umettet fett: 12,1 g
Karbohydrater: 32,4 g
Sukkerarter: 3,9 g
Fiber: 6 g
Protein: 6,9 g
Salt: 1,07 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Baker Hansen
Poeng: 22
Chiabrød skåret glutenfri fryst 500 g
Greit innhold av fiber, lite mettet fett. Lite protein. Fri for E471.
Energi: 1000 kJ (240 kcal)
Fett: 6,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 5,9 g
Karbohydrater: 41,1 g
Sukkerarter: 1 g
Fiber: 6,3 g
Protein: 1,2 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 22
Grovbrød
Greit innhold av fiber, lite mettet fett og lite salt. Fri for E471.
Energi: 951 kJ (227 kcal)
Fett: 5,3 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,7 g
Karbohydrater: 38,5 g
Sukkerarter: 3,9 g
Fiber: 6,3 g
Protein: 3,8 g
Salt: 0,5 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Klæbu Håndbakeri
Poeng: 22
Fiberbrød 600 g
Bra med fiber, lite mettet fett, og lite salt. Inneholder E471.
Energi: 1039 kJ, (249 kcal)
Fett: 10,3 g
Mettet fett: 0,9 g
Umettet fett: 9,4 g
Karbohydrater: 31,4 g
Sukkerarter: 5 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 3,9 g
Salt:0,7 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 22
Schär sandwichbrød
Bra med fiber, lite mettet fett og ok innhold av salt. Fri for E471.
Energi: 1121 kJ (267 kcal)
Fett: 7,8 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 6,8 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 2,7 g
Fiber: 7,6 g
Protein: 5,4 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 22
Ferdigbakt havrebrød fra Møllerens
Ok innhold av fiber, lite mettet fett og greit med salt. Fri for E471.
Energi: 852 kJ (202 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 2,3 g
Karbohydrater: 35 g
Sukkerarter: 1 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 6 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Møllerens
Poeng: 21
Lantbrød glutenfri 300 g
Greit innhold av fiber, lite mettet fett, litt mer salt enn mange av de andre. Fri for E471.
Energi: 1048 kJ (249 kcal)
Fett: 5,2 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,6 g
Karbohydrater: 43 g
Sukkerarter: 1,8 g
Fiber: 6,7 g
Protein: 4,2 g
Salt: 1,2 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 21
Chiabrød
Energi: 979 kJ (233 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,4 g
Karbohydrater: 42,6 g
Sukkerarter: 3,8 g
Fiber: 4,7 g
Protein: 4 g
Salt: 0,5 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Klæbu Håndbakeri
Poeng: 20
Glutenfritt grovbrød
Ikke spesielt mye fiber, men lite sukker og mettet fett.
Energi: 975 kJ (238 kcal)
Fett: 7 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 6 g
Karbohydrater: 37 g
Sukkerarter: 0,7 g
Fiber: 4,7 g
Protein: 3,8 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Den Gode Baker
Poeng: 20
Havrebrød glutenfri 300 g fra Goodly
Ok innhold av fiber. Lite mettet fett, men også lite umettet fett. Greit med salt. Fri for E471.
Energi: 853 kJ (202 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,9 g
Umettet fett: 2,2 g
Karbohydrater: 35 g
Sukkerarter: 1 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 6 g
Salt: 0,98 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Goodly
Poeng: 20
Grovt fiberbrød fra PureFood
Greit innhold av fiber, og grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Fri for E471.
Energi: 1032 kJ ( 244 kcal)
Fett: 6,7 g
Mettet fett: 1,3 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 39,2 g
Sukkerarter: 3,1 g
Fiber: 6,1 g
Protein: 5,1 g
Salt: 1,05 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 20
Fria Fibertoast 500 g
Greit innhold av fiber, og grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Inneholder E471.
Energi: 1150 kJ (270 kcal)
Fett: 8,3 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 7,2 g
Karbohydrater: 42 g
Sukkerarter: 2,6 g
Fiber: 6,7 g
Protein: 3 g
Salt: 1,1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 20
Semper Toasty Fiber 400 g
Bra med fiber, lite mettet fett og salt. Lite protein. Fri for E471
Energi: 1021 kJ (243 kcal)
Fett: 5,5 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 5 g
Karbohydrater: 43 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 1,7 g
Salt: 0,98 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 20
Semper Grova 450 g
Bra med fiber, lite mettet fett, greit med salt. Lite protein. Fri for E471.
Energi: 954 kJ (226 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,6 g
Karbohydrater: 43 g
Sukkerarter: 3,6 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 1,3 g
Salt: 0,98 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 20
Grovt brød fra Elda
Bra med fiber, lite mettet fett, men også lite protein. Fri for E471.
Energi: 859 kJ (203 kcal)
Fett: 3,9 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,3 g
Karbohydrater: 40,4 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 1,6 g
Salt: 1,2 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Elda Bakeri
Poeng: 19
TERNINGKAST 2
Glutenfri havrebrød 500 g fra Brisk
Lite fiber og protein, men bra fordeling mellom mettet og umettet fett. Inneholder E471.
Energi: 1025 kJ (245 kcal)
Fett: 5,7 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 5,2 g
Karbohydrater: 43,6 g
Sukkerarter: 6,1 g
Fiber: 4,5 g
Protein: 2,5 g
Salt: 1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 18
Schär Sandwichbrød mørk 400 gram
Bra med fiber, en del salt. Ikke spesielt mye protein, men lite mettet fett. Fri for E471.
Energi: 980 kJ (233 kcal)
Fett: 4,3 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 3,6 g
Karbohydrater: 41 g
Sukkerarter: 4,5 g
Fiber: 7,4 g
Protein: 3,8 g
Salt: 1,3 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 18
Gluten og melkefri loff, 500 gram
Minimalt med fiber, men lite salt og lite mettet fett. Inneholder E471.
Energi: 1132 kJ (274 kcal)
Fett: 3,7 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 3,4 g
Karbohydrater: 58,2 g
Sukkerarter: 6,7 g
Fiber: 2 g
Protein: 0,5 g
Salt: 0,6 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 17
Havrebrød 500 gram fra Fria
Ikke så veldig mye fiber. Lite mettet fett og protein. Inneholder E471.
Energi: 1000 kJ (240 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 2,7 g
Karbohydrater: 46 g
Sukkerarter: 3,5 g
Fiber: 5,8 g
Protein: 2,3 g
Salt: 1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 17
Glutenfri kornbrød 500 gram fra Brisk
Lite fiber, men bra fordeling mellom mettet og umettet fett. Inneholder E471.
Energi: 1108 kJ (266 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 6,3 g
Karbohydrater: 46,9 g
Sukkerarter: 7,9 g
Fiber: 3,8 g
Protein: 2 g
Salt: 0,6 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 16
2 brødskiver grove fra Det Glutenfrie Verksted
Lite fiber og en del salt.
Energi: 1050 kJ (250 kcal)
Fett: 8,8 g
Mettet fett: 1,5 g
Umettet fett: 7,3 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 3,4 g
Fiber: 4,5 g
Protein: 4,5 g
Salt: 1,3 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Det Glutenfrie Verksted
Poeng: 16
Fria familiekneip 500 gram
Ikke spesielt mye fiber. Lite mettet fett og protein, men greit innhold av salt. Inneholder E471.
Energi: 1050 kJ (250 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 50 g
Sukkerarter: 3,9 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 1 g
Salt: 1,1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 16
Loff
Minimalt med fiber og mye salt. Lite mettet fett.
Energi: 1076 kJ (257 kcal)
Fett: 0,5 g
Mettet fett: 0,1 g
Umettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 63 g
Sukkerarter: 2,3 g
Fiber: 2,3 g
Protein: 1,7 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 15
Lyse frokostbrød
Minimalt med fiber og en del salt. Inneholder E471.
Energi: 940 kJ (233 kcal)
Fett: 4,6 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 3,5 g
Karbohydrater: 42 g
Sukkerarter: 2,8 g
Fiber: 2,4 g
Protein: 3,3 g
Salt: 1,4 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Elda
Poeng: 14
Fria Limpan mellomgrovt brød 500 gram
Testens taper. Lite fiber, mye sukker og en del salt. Lite mettet fett. Inneholder E471.
Energi: 1150 kJ (270 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 56 g
Sukkerarter: 8,4 g
Fiber: 4,9 g
Protein: 1,2 g
Salt: 1,4 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 13
Grova glutenfri 500 gram
Testens taper. Lite fiber og protein. En del salt, men lite mettet fett. Inneholder E471.
Energi: 1100 kJ (260 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 52 g
Sukkerarter: 7,7 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 1,5 g
Salt: 1,3 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 13
KOMMENTAR FRA FRIA
Fria produserer både testens vinner og taper. Slik kommenterer de resultatene: – Fria ønsker å tilby et bredt sortiment av ulike produkter, både når det gjelder ingredienser og smak, for at forbrukerne skal ha mulighet til å kunne velge det brødet som passer best til den enkelte anledning. I blant er det et nøkkelhullsmerket Havrebrød, og i blant er det Grova. Fria kommer til å fortsette å være lydhøre for forbrukernes ønsker og utvikle gode bakeprodukter som forbrukerne etterspør, sier Kristian Medailleu, pressekontakt i Fria.
KOMMENTAR FRA DET GLUTENFRIE VERKSTED
Det Glutenfrie Verksted jobber kontinuerlig med å optimalisere næringsinnholdet i alle våre produkter. Brødskivene skal være en trygg og enkel «i farta-løsning». Selv om de inneholder en del fett, er dette så å si bare umettet fett, som har en gunstig helseeffekt. Videre inneholder de 4,5 g fiber/100 g, men målet for DGV er 6 g fiber/100 g. Det er et mål å redusere andelen salt i sortimentet, men det er en utfordring å få til lang holdbarhet og hindre mulig bakterievekst. Produktet er også sertifisert som trygt for de som følger en lavFODMAP diett, sier Monica Hellmann i Det Glutenfrie Verksted.
Testen ble først publisert i glutenFRI nr 2-2021