S-20-21-Oppslag-glutenfrie_brod-erikhelgeneset_1200x500.jpg

Stor test av glutenfrie brød

Vi har undersøkt innholdet i 38 glutenfrie brød, og den gode nyheten er at det finnes mange bra produkter på markedet. Men det finnes også «grove» brød som kommer dårligere ut enn loff i denne testen.

✎ Tjodunn Dyrnes, Tone Nyvold, Cathrine Borchsenius     📷 Erik Helgeneset


Tidligere i år kom det en forskningsrapport fra OsloMet som viste at innholdet i glutenfrie varer inneholder mindre protein og fiber, og mer mettet fett enn glutenholdige. Forskerne konkluderte med at: «Glutenfrie produkter inneholder mindre næringsstoffer og har en høyere pris enn de glutenholdige. Når man vet at en usunn diett er den største risikofaktoren for å utvikle livsstilssykdommer, bør næringsinnholdet i de glutenfrie produktene ses nærmere på og den bør også bedres». 

Derfor ønsket vi i Norsk cøliakiforening å foreta en egen test av våre daglige, glutenfrie brød. Vi ønsket at en uavhengig klinisk  ernæringsfysiolog skulle utføre testen for oss, og tok kontakt med klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i BraMat.no, som har lang erfaring med å teste brød og andre matvarer.

NCF har også spurt produsentene hva de vil gjøre for at den glutenfrie maten skal bli sunnere

Grovbrød mot loff

De fleste av oss velger et grovere brød når vi ønsker oss et sunt brød, men er de grove sunnere enn de lyse? Og når «grov», «fiber» eller «korn» står på brødposen – er dette et sunnere brød, og har det et bedre næringsinnhold enn de brødene som ikke er merket på samme måten?
 
I testen har vi derfor også tatt med noen helt lyse brød og loff for sammenligningens skyld. Noen tenker kanskje at det er urettferdig fordi loffen er dømt til å tape. Men vi tenker at loff er perfekt tilbehør til reker, som en ekstra helgekos og ikke et hverdagsbrød. Så når man velger loff vet man at det ikke er like sunt som et grovbrød. Men det må jo være lov å kose seg – også når man har cøliaki. Og testen vår viste at loff faktisk kan komme bedre ut enn et brød du kanskje trodde var et sunt grovbrød.

Mindre fiber i glutenfrie brød

– Utfordringen ved glutenfri kost, er brød og bakervarer. Gluten er nemlig viktig for at brødet skal heve skikkelig, og det kan være vanskelig å lage et luftig glutenfritt brød som ikke smuldrer, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius .

– En annen ulempe med glutenfri bakst, er at den ofte er fattig på fiber ettersom brødet ikke inneholder fiber fra korn. Dette kan løses ved å tilsette fiber av for eksempel sukkerroer, men jevnt over har glutenfritt brød likevel ofte mindre fiber enn grovbrød bakt på grovt mel. Heldigvis har det kommet mange nye glutenfrie brød på markedet i løpet av de siste årene, og flere av disse har et ganske bra fiberinnhold, sier den kliniske ernæringsfysiologen.

Omdiskutert tilsetningsstoff

Flere dyrestudier tyder på at enkelte tilsetningsstoffer som brukes i matindustrien kan påvirke helsen vår på en negativ måte. Effekten ser ut til å oppstå via endringer i  tarmfloraen.

– Et av disse stoffene er monolaurin som er en forbindelse som kan inngå i mono- og diglyserider av fettsyrer (E471). En studie på mus viste endring i tarmfloraen, økt inflammasjon samt metabolsk syndrom hos mus etter inntak av monolaurin. Noen forskere mener derfor at vi bør unngå E471 i mat hos mennesker. Dette er imidlertid et ganske vanlig tilsetningsstoff i glutenholdige brød, og flere av de glutenfrie brødene inneholder også dette tilsetningsstoffet, forklarer Borchsenius.

Vi har derfor valgt å påpeke hvilke brød som inneholder E471, men har ikke trukket for det i karaktersystemet, fordi det fortsatt må forskes nøyere på. E471 er lovlig å tilsette mat både i Norge og i EU.

Grovbrød dårligere enn loff?

– Jeg skjønner at man blir overrasket over at Limpan mellomgrove og Grova glutenfri kommer like lavt eller lavere enn loff, men når vi gir karakter så legger vi sammen poengsummene for både innhold av mettet fett, umettet fett, sukker, fiber, protein og salt. Selv om disse brødene har et navn som indikerer at de er grove, så inneholder de forholdsvis lite fiber, og ganske mye sukker, sier Cathrine Borchenius.

Se opp for stivelse

– Med økt kunnskap kan vi forbrukere ta bedre valg, sier Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring i Norsk cøliakiforening. Hennes klare oppfordring er: Sjekk innholdsfortegnelsen! Det er ikke et krav til produsentene om å oppgi mengden fullkorn/sammalt mel i glutenfrie brød. Brødene i denne testen er derfor ikke vurdert med hensyn til hvor mye fullkorn de inneholder. Men dette kan du selv enkelt sjekke på brød du kjøper. 

– Mange «grove», glutenfrie brød kan i verste fall inneholde hovedsaklig stivelse. For å finne ut av det må man lese i innholdsfortegnelsen. Hvis stivelse er første, og kanskje andre og tredje ingrediens og «fullkornsmel» kommer langt ned på lista bør man velge et annet brød, sier Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring i Norsk cøliakiforening.
I tillegg til at stivelse er næringsfattig, er det også en høyt prosessert ingrediens som gir en rask blodsukkerstigning og et svingende blodsukker. Over tid kan denne typen kosthold gi økt risiko for  overvekt, diabetes type 2 og i verste fall hjerte- og karsykdommer, advarer seniorrådgiveren.

 


 

TERNINGKAST 6

alt

alt
Fria Surdeigsbrød grovt, 500 g

En av testens vinnere. Mye fiber. Fin fordeling mellom mettet og umettet fett. Inneholder E471.


Energi: 1226 kJ (293 kcal)
Fett: 12,2 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 11,5 g
Karbohydrater: 34,5 g
Sukkerarter: 3,3 g
Fiber: 11,5 g
Protein: 5,7 g
Salt: 1,2 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 28


 

altSchär Vital brød 350 galt

En av testens vinnere. Bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett, og ok innhold av salt. Fri for E471.

Energi: 1099 kJ (262 kcal)
Fett: 9,2 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 8,1 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 0,9 g
Fiber: 8,8 g
Protein: 4,5 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 26


TERNINGKAST 5

 

alt

altSemper Havrebrød 300 g

Bra med fiber, lite mettet fett, og ok innhold av salt. Fri for E471.

 

Energi: 926 kJ (221 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,3 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 1,1 g
Fiber: 9,6 g
Protein: 5,3 g
Salt: 0,95 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 25



altaltMøllerens Ferdigbakt grovbrød med frø

Bra med fiber, lite mettet fett, greit med salt. Inneholder E471.

 

Energi: 958 kJ, (228 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 1,3 g
Umettet fett: 5,6 g
Karbohydrater: 29,9 g
Sukkerarter: 1,3 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 8 g
Salt: 0,97 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Møllerens
Poeng: 24


altaltKjernebrød 500 g fra Bakehuset

Bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett, og ok innhold av salt. Fri for E471.

 

Energi: 1225 kJ (293 kcal)
Fett: 14,1 g
Mettet fett: 1,9 g
Umettet fett: 12,2 g
Karbohydrater: 28,6 g
Sukkerarter: 2,7 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 9,4 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Bakehuset
Poeng: 24


TERNINGKAST 4

 

altaltSolsikkebrød glutenfri økologisk fra Goodly

Ok innhold av fiber. Greit innhold av mettet fett, og lite salt. Inneholder E471.
 

Energi: 956 kJ (228 kcal)
Fett: 6,3 g
Mettet fett: 1,2 g
Umettet fett: 5,1 g
Karbohydrater: 32 g
Sukkerarter: 1,2 g
Fiber: 6 g
Protein: 7,7 g
Salt: 0,98 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Goodly/
Rema 1000
Poeng: 23


altaltSpirebrød skåret fra Pure Food

Glutenfri fryst 500 g. Bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett, men litt mye salt.

 

Energi: 1130 kJ (269 kcal)
Fett: 8,2 g
Mettet fett: 0,87 g
Umettet fett: 7,33 g
Karbohydrater: 39 g
Sukkerarter: 0,5 g
Fiber: 8 g
Protein: 5,5 g
Salt: 1,4 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 23


altaltCoop Glutenfri frøbrød med spirede solsikkefrø

Bra med fiber, lite mettet fett, men mer salt enn en del av de andre. Fri for E471.

 

Energi: 1130 kJ (269 kcal)
Fett: 8,2 g
Mettet fett: 0,9 g
Umettet fett: 7,3 g
Karbohydrater: 39 g
Sukkerarter: 0 g
Fiber: 8,1 g
Protein: 5,5 g
Salt: 1,4 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Coop
Poeng: 23


altaltLandbrot 275 g fra Schär

Bra med fiber, lite mettet fett og ok innhold av salt. Fri for E471.

 

Energi: 932 kJ (221 kcal)
Fett: 3 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 2,6 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 2,6 g
Fiber: 8,2 g
Protein: 4,2 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 23


altaltFlerkornbrød 300 g

Bra med fiber, lite mettet fett, litt mer sukker enn vinnerne, men greit innhold av salt. Fri for E471.


Energi: 1078 kJ (256 kcal)
Fett: 6,2 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 41 g
Sukkerarter: 5,8 g
Fiber: 8,7 g
Protein: 4,4 g
Salt: 0,91 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 23


altaltGrove frokostbrød fra Elda

Bra med fiber, lite mettet fett og ok innhold av salt. Fri for E471.

 

Energi: 971 kJ (231 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 6,1 g
Karbohydrater: 39,4 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 9 g
Protein: 2,9 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Elda
Poeng: 23


altaltBaker Hansens Havrebrød

Ok innhold av fiber, lite mettet fett og lite salt. Inneholder E471.

 

Energi: 910 kJ (220 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 4,2 g
Karbohydrater: 37,6 g
Sukkerarter: 2,9 g
Fiber: 5,2 g
Protein: 5,2 g
Salt: 0,58 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Baker Hansen
Poeng: 22


altaltHansens glutenfrie brød

Ok innhold av fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett og greit innhold av salt. Fri for E471.

 

Energi: 1170 kJ (280 kcal)
Fett: 13,6 g
Mettet fett: 1,5 g
Umettet fett: 12,1 g
Karbohydrater: 32,4 g
Sukkerarter: 3,9 g
Fiber: 6 g
Protein: 6,9 g
Salt: 1,07 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Baker Hansen
Poeng: 22


altaltChiabrød skåret glutenfri fryst 500 g

Greit innhold av fiber, lite mettet fett. Lite protein. Fri for E471.

 

Energi: 1000 kJ (240 kcal)
Fett: 6,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 5,9 g
Karbohydrater: 41,1 g
Sukkerarter: 1 g
Fiber: 6,3 g
Protein: 1,2 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 22


altaltGrovbrød

Greit innhold av fiber, lite mettet fett og lite salt. Fri for E471.

 

Energi: 951 kJ (227 kcal)
Fett: 5,3 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,7 g
Karbohydrater: 38,5 g
Sukkerarter: 3,9 g
Fiber: 6,3 g
Protein: 3,8 g
Salt: 0,5 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Klæbu Håndbakeri
Poeng: 22


altaltFiberbrød 600 g

Bra med fiber, lite mettet fett, og lite salt. Inneholder E471.

 

Energi: 1039 kJ, (249 kcal)
Fett: 10,3 g
Mettet fett: 0,9 g
Umettet fett: 9,4 g
Karbohydrater: 31,4 g
Sukkerarter: 5 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 3,9 g
Salt:0,7 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 22


altaltSchär sandwichbrød

Bra med fiber, lite mettet fett og ok innhold av salt. Fri for E471.

 

Energi: 1121 kJ (267 kcal)
Fett: 7,8 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 6,8 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 2,7 g
Fiber: 7,6 g
Protein: 5,4 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 22


altaltFerdigbakt havrebrød fra Møllerens

Ok innhold av fiber, lite mettet fett og greit med salt. Fri for E471.

 

Energi: 852 kJ (202 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 2,3 g
Karbohydrater: 35 g
Sukkerarter: 1 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 6 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Møllerens
Poeng: 21


altaltLantbrød glutenfri 300 g

Greit innhold av fiber, lite mettet fett, litt mer salt enn mange av de andre. Fri for E471.


Energi: 1048 kJ (249 kcal)
Fett: 5,2 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,6 g
Karbohydrater: 43 g
Sukkerarter: 1,8 g
Fiber: 6,7 g
Protein: 4,2 g
Salt: 1,2 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 21


altaltChiabrød

Ikke spesielt mye fiber, men lite mettet fett og salt. Fri for E471.
 

Energi: 979 kJ (233 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,4 g
Karbohydrater: 42,6 g
Sukkerarter: 3,8 g
Fiber: 4,7 g
Protein: 4 g
Salt: 0,5 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Klæbu Håndbakeri
Poeng: 20


altaltGlutenfritt grovbrød

Ikke spesielt mye fiber, men lite sukker og mettet fett.


Energi: 975 kJ (238 kcal)
Fett: 7 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 6 g
Karbohydrater: 37 g
Sukkerarter: 0,7 g
Fiber: 4,7 g
Protein: 3,8 g
Salt: 1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Den Gode Baker
Poeng: 20


altaltHavrebrød glutenfri 300 g fra Goodly

Ok innhold av fiber. Lite mettet fett, men også lite umettet fett. Greit med salt. Fri for E471.

 

Energi: 853 kJ (202 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,9 g
Umettet fett: 2,2 g
Karbohydrater: 35 g
Sukkerarter: 1 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 6 g
Salt: 0,98 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Goodly
Poeng: 20


altaltGrovt fiberbrød fra PureFood

Greit innhold av fiber, og grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Fri for E471.

 

Energi: 1032 kJ ( 244 kcal)
Fett: 6,7 g
Mettet fett: 1,3 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 39,2 g
Sukkerarter: 3,1 g
Fiber: 6,1 g
Protein: 5,1 g
Salt: 1,05 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 20


altaltFria Fibertoast 500 g

Greit innhold av fiber, og grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Inneholder E471.

 

Energi: 1150 kJ (270 kcal)
Fett: 8,3 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 7,2 g
Karbohydrater: 42 g
Sukkerarter: 2,6 g
Fiber: 6,7 g
Protein: 3 g
Salt: 1,1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 20


altaltSemper Toasty Fiber 400 g

Bra med fiber, lite mettet fett og salt. Lite protein. Fri for E471

 

Energi: 1021 kJ (243 kcal)
Fett: 5,5 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 5 g
Karbohydrater: 43 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 7,2 g
Protein: 1,7 g
Salt: 0,98 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 20


altaltSemper Grova 450 g

Bra med fiber, lite mettet fett, greit med salt. Lite protein. Fri for E471.

 

Energi: 954 kJ (226 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,6 g
Karbohydrater: 43 g
Sukkerarter: 3,6 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 1,3 g
Salt: 0,98 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Semper
Poeng: 20


altaltGrovt brød fra Elda

Bra med fiber, lite mettet fett, men også lite protein. Fri for E471.

 

Energi: 859 kJ (203 kcal)
Fett: 3,9 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,3 g
Karbohydrater: 40,4 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 1,6 g
Salt: 1,2 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Elda Bakeri
Poeng: 19


TERNINGKAST 2

 

altaltGlutenfri havrebrød 500 g fra Brisk

Lite fiber og protein, men bra fordeling mellom mettet og umettet fett. Inneholder E471.

Energi: 1025 kJ (245 kcal)
Fett: 5,7 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 5,2 g
Karbohydrater: 43,6 g
Sukkerarter: 6,1 g
Fiber: 4,5 g
Protein: 2,5 g
Salt: 1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 18


altaltSchär Sandwichbrød mørk 400 gram

Bra med fiber, en del salt. Ikke spesielt mye protein, men lite mettet fett. Fri for E471.

 

Energi: 980 kJ (233 kcal)
Fett: 4,3 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 3,6 g
Karbohydrater: 41 g
Sukkerarter: 4,5 g
Fiber: 7,4 g
Protein: 3,8 g
Salt: 1,3 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Schär
Poeng: 18


altaltGluten og melkefri loff, 500 gram

Minimalt med fiber, men lite salt og lite mettet fett. Inneholder E471.

 

Energi: 1132 kJ (274 kcal)
Fett: 3,7 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 3,4 g
Karbohydrater: 58,2 g
Sukkerarter: 6,7 g
Fiber: 2 g
Protein: 0,5 g
Salt: 0,6 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 17


altaltHavrebrød 500 gram fra Fria

Ikke så veldig mye fiber. Lite mettet fett og protein. Inneholder E471.

 

Energi: 1000 kJ (240 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 2,7 g
Karbohydrater: 46 g
Sukkerarter: 3,5 g
Fiber: 5,8 g
Protein: 2,3 g
Salt: 1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 17


altaltGlutenfri kornbrød 500 gram fra Brisk

Lite fiber, men bra fordeling mellom mettet og umettet fett. Inneholder E471.

 

Energi: 1108 kJ (266 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 6,3 g
Karbohydrater: 46,9 g
Sukkerarter: 7,9 g
Fiber: 3,8 g
Protein: 2 g
Salt: 0,6 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Brisk
Poeng: 16


altalt2 brødskiver grove fra Det Glutenfrie Verksted

Lite fiber og en del salt. 

 

Energi: 1050 kJ (250 kcal)
Fett: 8,8 g
Mettet fett: 1,5 g
Umettet fett: 7,3 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 3,4 g
Fiber: 4,5 g
Protein: 4,5 g
Salt: 1,3 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: Det Glutenfrie Verksted
Poeng: 16


altaltFria familiekneip 500 gram

Ikke spesielt mye fiber. Lite mettet fett og protein, men greit innhold av salt. Inneholder E471. 

 

Energi: 1050 kJ (250 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 50 g
Sukkerarter: 3,9 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 1 g
Salt: 1,1 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 16


altLoffalt

Minimalt med fiber og mye salt. Lite mettet fett.

 

Energi: 1076 kJ (257 kcal)
Fett: 0,5 g
Mettet fett: 0,1 g
Umettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 63 g
Sukkerarter: 2,3 g
Fiber: 2,3 g
Protein: 1,7 g
Salt: 1,1 g
E 471: Nei
Produsent/distributør: PureFood
Poeng: 15


altaltLyse frokostbrød

Minimalt med fiber og en del salt. Inneholder E471.

 

Energi: 940 kJ (233 kcal)
Fett: 4,6 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 3,5 g
Karbohydrater: 42 g
Sukkerarter: 2,8 g
Fiber: 2,4 g
Protein: 3,3 g
Salt: 1,4 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Elda
Poeng: 14


 

altalt

Fria Limpan mellomgrovt brød 500 gram

Testens taper. Lite fiber, mye sukker og en del salt. Lite mettet fett. Inneholder E471. 

 

Energi: 1150 kJ (270 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 56 g
Sukkerarter: 8,4 g
Fiber: 4,9 g
Protein: 1,2 g
Salt: 1,4 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 13


alt

altGrova glutenfri 500 gram

Testens taper. Lite fiber og protein. En del salt, men lite mettet fett. Inneholder E471.

 

Energi: 1100 kJ (260 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 52 g
Sukkerarter: 7,7 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 1,5 g
Salt: 1,3 g
E 471: Ja
Produsent/distributør: Fria
Poeng: 13


KOMMENTAR FRA FRIA
Fria produserer både testens vinner og taper. Slik kommenterer de resultatene: – Fria ønsker å tilby et bredt sortiment av ulike produkter, både når det gjelder ingredienser og smak, for at forbrukerne skal ha mulighet til å kunne velge det brødet som passer best til den enkelte anledning. I blant er det et nøkkelhullsmerket Havrebrød, og i blant er det Grova. Fria kommer til å fortsette å være lydhøre for forbrukernes ønsker og utvikle gode bakeprodukter som forbrukerne etterspør, sier Kristian Medailleu, pressekontakt i Fria.


KOMMENTAR FRA DET GLUTENFRIE VERKSTED
Det Glutenfrie Verksted jobber kontinuerlig med å optimalisere næringsinnholdet i alle våre produkter. Brødskivene skal være en trygg og enkel «i farta-løsning». Selv om de inneholder en del fett, er dette så å si bare umettet fett, som har en gunstig helseeffekt. Videre inneholder de 4,5 g fiber/100 g, men målet for DGV er 6 g fiber/100 g. Det er et mål å redusere andelen salt i sortimentet, men det er en utfordring å få til lang holdbarhet og hindre mulig bakterievekst. Produktet er også sertifisert som trygt for de som følger en lavFODMAP diett, sier Monica Hellmann i Det Glutenfrie Verksted.

 

Testen ble først publisert i glutenFRI nr 2-2021

 

Cathrine-Borchsenius_foto_A_nycrop.jpg

SLIK BLE TESTEN UTFØRT

Testen er utført av Cathrine  Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder av bramat.no. 

  • Utvalget er alle glutenfrie brød vi fikk tak i på Oda.no, Meny.no og enkelte fysiske butikker i Oslo-området.
  • For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, er det satt poeng 1-5 på innhold av fiber, sukker, salt, protein, mettet fett og 
    umettet fett.
  • Vi har latt mengden fiber telle dobbelt opp ettersom de aller fleste av oss får i seg for lite fiber.
  • Deretter er tallene lagt sammen til en totalkarakter, som gjøres om til terning. 
  • Smak er ikke vurdert.
  • Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme  resultat hvis det testes mot andre produkter.
  • Det er ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.