Babka med sjokolade

Bakverk Over 60 min

En babka er et søtt flettet brød eller kake som har sin opprinnelse i de jødiske samfunnene i Polen, Russland og Ukraina.

Ingredienser

1 ss tørrgjær
50 g sukker
450 g Semper white flour mix (e.l. glutenfritt mel)
0,5 ts salt
2 dl melk
2 egg
60 g meierismør, smeltet og avkjølt

Sjokoladefyll
100 g sjokolade
100 g meierismør, i terninger
50 g melis
3 ss kakaonibs

Sukkerglaze
1 dl vann
80 g sukker

Slik gjør du

  1. altVarm opp melken til fingervarm, hell i en bakebolle og ha i gjær og sukker. La stå 10 minutter. 
  2. Bland inn egg og smeltet smør. Bruk gjerne en eltemaskin, tilsett mel og salt og elt til godt blandet. Legg deigen i en oljet bolle, dekk til med plastfolie og sett til heving i en god time. Legg den så i kjøleskapet i minimum 15 minutter.
  3. Lag sjokoladefyllet. Smelt sjokolade i vannbad og tilsett smøret. Rør inn melis og sett til side. 
  4. Legg deigen på benken. Strekk og fold den litt, gjerne med litt ekstra mel hvis det trengs. Kjevle til rektangel, ca. 0,5 cm tykk. Før deigen er ferdig kjevlet ut, kan du løfte den over på et bakepapir. Fordel sjokoladefyllet nesten over hele, la det være igjen ca. 2 cm mot kantene. Dryss over mesteparten av kakaonibsen, men la det være igjen noe til toppen.
  5. Rull fra kortsiden, til en sylinder. Legg sylinderen med skjøten ned og del hele pølsa på langs. Legg de to lange halvdelene slik at de ligger med kuttsiden opp, og flett dem i hverandre. Klem litt på hver ende til slutt og dytt dem litt under brødet. Press så brødet litt sammen, slik at det blir litt kortere. 
  6. Legg et bakepapir i en brødform og løft brødet oppi. Dekk med oljet plastfolie og etterhev i 50-60 minutter. 
  7. Forvarm ovn til 190 °C. Bak midt i ovnen i ca. 25 minutter. 
  8. Mens brødet steker kan du lage sukkerglaze. Kok opp vann og sukker og la koke til sukkeret er oppløst. Sett til avkjøling. 
  9. Ta ut kaken, hell over all sukkerlaken og dryss over resten av kakaonibsen. Sett til avkjøling på rist i 10 minutter før du løfter babkaen ut av formen. 

Kilde: Hanne Buxrud / Sentralen AS