Donuts nett.jpg

Digge donuts - glutenfri selvfølgeli'

Bakverk Over 60 min

I denne oppskriften kaldheves donutdeigen over natten. Ønsker du å lage en deig som skal brukes samme dag, tilsetter du en pakke tørrgjær før du går videre. De trenger ikke å heves før de kjevles ut.

Ingredienser

Oppskriften gir 12 donuts

1,5 dl vann
2 ss fiberhusk
350 g fint mel
1 ts bakepulver
1 ss sukker
1 ss vaniljesukker
1 ts tørrgjær (eller en pakke om du skal bake samme dag)
3 dl melk
1 egg, romtemperert
½ ts salt
3–5 dl olje til fritering (f.eks. rapsolje/soyaolje/ solsikkeolje) Det skal være nok olje til å dekke donuten under fritering)


Pynt:
1 dl sukker
1 ss kanel
300 g hvit sjokolade
Frysetørket bringebær
Frysetørket tindved

Slik gjør du

  1. Bland vann og fiberhusk sammen i en liten skål og bland godt sammen. La det stå noen minutter til det blir til gele.
  2. Ha mel og bakepulver i en bolle. Tilsett sukker, vaniljesukker og tørrgjær før du har i melk, egg og salt.
  3. Kna godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin til du har en smidig deig. Er den litt klissete så går det helt fint da deigen setter seg over natten.
  4. Ha deigen over i en skål med litt olje, dekk med plast og sett i kjøleskapet natten over.
  5. Dagen etter, ha deigen over på et melet kjøkkenbord og kna lett sammen.
  6. Kjevle deigen ut til ca. 1 cm tykk og stikk ut donuts som legges over på et stekebrett med bakepapir.
  7. Dekk donutsene med plastfolie, skru ovnen på 50 °C og sett stekebrettet med donuts inn i ovnen til heving til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1 time om deigen kommer rett fra kjøleskapet.
  8. Bland sukker og kanel i en skål, og smelt hvit sjokolade over vannbad. Sett til side for nå, men pass på at sjokoladen ikke stivner igjen.
  9. Ha olje i en kjele og varm opp til 165 °C. Et sukkertermometer er til god hjelp her. Har du ikke det kan du teste med en tresleiv. Når det bruser lett rundt tresleiven er oljen klar.
  10. Legg forsiktig en og en donuts i oljen og friter i ca. 20 sekunder på hver side, eller til de er fine og gylne.
  11. La oljen dryppe litt av før du har de ferdige donutene over i kanel- og sukkerblandingen.
  12. Når alle er godt dekket med kanel og sukker, kan de dyppes i hvit sjokolade og pyntes med frystetørkede bær og mer kanel og sukker.
  13. Nytes varme og med en gang!

Tips!

Frysetørkede bær/ annen gøy pynt finnes på nettet eller i butikker. Husk å sjekke ingredienslisten - noen ganger er det gluten i kakepynten.