
Digge donuts - glutenfri selvfølgeli'
Bakverk Over 60 min
Ingredienser
Oppskriften gir 12 donuts
1,5 dl vann
2 ss fiberhusk
350 g fint mel
1 ts bakepulver
1 ss sukker
1 ss vaniljesukker
1 ts tørrgjær (eller en pakke om du skal bake samme dag)
3 dl melk
1 egg, romtemperert
½ ts salt
3–5 dl olje til fritering (f.eks. rapsolje/soyaolje/ solsikkeolje) Det skal være nok olje til å dekke donuten under fritering)
Pynt:
1 dl sukker
1 ss kanel
300 g hvit sjokolade
Frysetørket bringebær
Frysetørket tindved
Slik gjør du
- Bland vann og fiberhusk sammen i en liten skål og bland godt sammen. La det stå noen minutter til det blir til gele.
- Ha mel og bakepulver i en bolle. Tilsett sukker, vaniljesukker og tørrgjær før du har i melk, egg og salt.
- Kna godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin til du har en smidig deig. Er den litt klissete så går det helt fint da deigen setter seg over natten.
- Ha deigen over i en skål med litt olje, dekk med plast og sett i kjøleskapet natten over.
- Dagen etter, ha deigen over på et melet kjøkkenbord og kna lett sammen.
- Kjevle deigen ut til ca. 1 cm tykk og stikk ut donuts som legges over på et stekebrett med bakepapir.
- Dekk donutsene med plastfolie, skru ovnen på 50 °C og sett stekebrettet med donuts inn i ovnen til heving til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1 time om deigen kommer rett fra kjøleskapet.
- Bland sukker og kanel i en skål, og smelt hvit sjokolade over vannbad. Sett til side for nå, men pass på at sjokoladen ikke stivner igjen.
- Ha olje i en kjele og varm opp til 165 °C. Et sukkertermometer er til god hjelp her. Har du ikke det kan du teste med en tresleiv. Når det bruser lett rundt tresleiven er oljen klar.
- Legg forsiktig en og en donuts i oljen og friter i ca. 20 sekunder på hver side, eller til de er fine og gylne.
- La oljen dryppe litt av før du har de ferdige donutene over i kanel- og sukkerblandingen.
- Når alle er godt dekket med kanel og sukker, kan de dyppes i hvit sjokolade og pyntes med frystetørkede bær og mer kanel og sukker.
- Nytes varme og med en gang!
Tips!
Frysetørkede bær/ annen gøy pynt finnes på nettet eller i butikker. Husk å sjekke ingredienslisten - noen ganger er det gluten i kakepynten.