Fiskegrateng_1280x720.jpg

Fiskegrateng med potetmos

Varmretter Over 60 min

En tradisjonell fiskegrateng dandert med potetmos og hjemmelaget crunch av potetgull og valnøtter til topping!

Ingredienser

4 porsjoner

Potetmos:
1,5 kg potet
1 ss smør
0,5 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper

Fyll:
75 g glutenfri makaroni
1/4 purre
100 g erter
400 g hvit fisk (sei, torsk)
4 egg

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss glutenfritt mel
4-5 dl melk
1/4 ts hvit pepper
1 ts salt

Servering:
4 gulrøtter
4 ss smeltet smør
1 håndfull salt potetgull
1 håndfull valnøtter
1 ss finhakket dill

Slik gjør du

1. Skrell poteter og kok til de er møre. Hell av vannet og spar noen hele poteter til servering.
2. Mos potetene med smør og melk til du får en fast og jevn potetmos. Smak til med salt og pepper. Ha potetmosen i en sprøytepose med tupp og sett til side.
4. Kok makaroni i en kjele med vann til de er myke. Hell av vannet og sett til side.
5. Skrell og vask purre. Kutt i tynne skiver og sett til side sammen med erter.
6. Rens fisk fri for bein og kutt i like store terninger.
7. Lag hvit saus ved å smelte smør i en kjele på svak varme. Skru ned varmen og tilsett mel. Rør blandingen jevn. Tilsett litt og litt av melken og rør til klumpfritt mellom hver gang. Gjenta til du har tilsatt all melken. Kok opp mens du rører godt. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Tilsett mer melk om den blir for tykk. Sausen skal være tykk, men ikke grøtete. Smak til med hvit pepper og salt.
11. Ta sausen av platen og tilsett kokt makaroni, purre, erter og fisk.
12. Pisk sammen eggene og tilsett i blandingen.
13. Hell alt over i en smurt ildfast form. Bruk sprøyteposen og pynt med små roser av potetmos.
14. Stek i stekeovnen ved 180 °C i ca. 40 minutter til gratengen har blitt gyllen.
15. Ha potetene som er til overs i en ildfast form og varm opp i ovnen mot slutten.
16. Skrell og riv gulrøtter grovt på et rivjern og ha i en skål.
17. Smelt smør på lav varme.
18. Grovhakk valnøtter og knus potetgull over en skål.
19. Finhakk dill og ha over i potetgull- og nøtteblandingen.
20. Dryss blandingen over rett før servering og server sammen med revne gulrøtter, poteter og smeltet smør.

 

Tips:
Du kan også lage egen brødrasp av tørt glutenfritt brød eller knekkebrød.