2024 NCF Rebecca NR5.jpg

Glutenfri surdeigsstarter

Bakverk 0 - 20 min

Den glutenfrie surdeigseksperten Rebecca Gerrit, aka @sourdoughwithrebecca på Instagram, deler her sin oppskrift på en glutenfri surdeigsstarter. Den kan du bruke til de oppskriftene Rebecca har delt i medlemsbladet glutenFRI nr 4/2024.

Ingredienser

Dette trenger du for å lage din egen glutenfrie surdeigsstarter:

  • økologisk bokhvetemel
  • økologisk fullkorn rismel
  • økologisk eple
  • romtemperert vann
  • et glass med løst lokk som rommer ca. 5 dl
  • kjøkkenvekt som måler i gram

Slik gjør du

Dag 1: Bland sammen 100 g vann, 25 g bokhvetemel og 25 g fullkorn rismel i et glass. Tilsett skallet til 1/4 eple. Det bidrar til en raskere fermentering fordi epler har en høy andel villgjær på skallet. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur i 24 timer. Sett gjerne en gummistrikk rundt glasset så du kan følge med på hvor mye starteren vokser.

 

Dag 2 og 3: Rør i starteren på morgenen og på ettermiddagen. Legg lokket løst på igjen etter hver gang og la glasset stå i romtemperatur. Du kan allerede begynne å se litt aktivitet, og det vil lukte veldig surt.

 

Dag 4: I dag skal starteren mates to ganger. Fjern epleskallet og hell ut og kast 100 gram av starteren. Tilsett 40 g vann, 30 g bokhvetemel og 30 g fullkorn rismel og bland sammen. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur i 12 timer. Hell ut og kast 100 g av innholdet i glasset. Tilsett 50 g vann, 25 g bokhvetemel og 25 g fullkorn rismel og bland sammen. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur til dagen etter.

 

Dag 5: Det kan være masse bobler i glasset, og starteren kan ha doblet seg. Det vil lukte friskt, gjæraktig og fruktig. I dag mates starteren også to ganger. Hell ut og kast 100 gram av starteren. Tilsett 50 g vann, 25 g bokhvetemel og 25 g fullkorn rismel og bland sammen. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur i 12 timer. Hell ut og kast 100 g av innholdet i glasset. Tilsett 50 g vann, 25 g bokhvetemel og 25 g fullkorn rismel og bland sammen. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur til dagen etter.

 

Dag 6: Det vil være masse bobler i glasset, og starteren kan nå være klar til å bakes med. Jeg anbefaler likevel at du fortsetter å mate starteren din i noen dager til før du begynner å bruke den. En surdeigsstarter blir bedre og bedre jo eldre den blir, så lenge den mates jevnlig.


Hver gang du mater starteren heller du ut 100 g av innholdet i glasset. Så tilsetter du 50 g vann, 25 g bokhvetemel og 25 g fullkorn rismel, blander sammen og legger lokket løst på.

 

Starteren kan nå oppbevares i kjøleskapet, og da holder det å mate den en gang i uken. Står den i romtemperatur må den mates hver dag.

 

Du finner Rebecca på Instagram, TikTok og YouTube om du vil se og lære mer om glutenfri surdeigsbakst.