grytebrød.JPG

Surdeigsbrød stekt i gryte

Bakverk Over 60 min

Finn fram jerngryta og prøv dette surdeigs-grytebrødet

Ingredienser

1-2 ss surdeigsstarter

6 dl kaldt vann

1 ts flytende honning eller sirup

3 dl glutenfrie havregryn

2 dl Møllerens grove melmiks

1 dl Semper Oat & Quinoa

1 dl quinoamel

1 dl bokhvetemel

1 dl Urtekram fiberbakst

½ dl chiafrø

1 dl hel bokhvete

1 ts salt

Slik gjør du

  1. Ha surdeigsstarteren i en bakebolle og hell over 6 dl kaldt vann og 1 ts honning.
  2. Bland inn de tørre ingrediensene og rør godt til alt er blandet.
  3. Dekk til deigen, gjerne med plast, og la den heve på kjøkkenbenken ca 12-24 timer, til det har doblet seg.
  4. Sett ovnen på 250 grader og sett inn en liten jerngryte med lokk (må tåle varmen).
  5. La gryten bli skikkelig varm (tar ca. ½ time), ta den ut og ha deigen oppi på følgende måte: legg en flat gjenstand for eksempel en bakespade, en trefjæl eller et brett (må tåle varme) oppå bakebollen og vend det raskt rundt slik at deigen ligger opp og ned på bakespaden. Ta den varme gryten ut av ovnen. Hell eller skyv den oppnedvendte deigen over i gryten. Juster ved å riste forsiktig hvis deigen blir skjevt plassert. Sett på lokket og sett gryten inn i stekeovnen. Skru ned temperaturen til 200 grader.
  6. Etter 30 min steketid tar du av lokket og lar den steke videre ca. 20 minutter.
  7. Avkjøles på rist. Grytebrød får en utrolig sprø skorpe!