Grovere julebrød
Jul Over 60 min
Ingredienser
1 brød i 1,5 liters form
2,5 dl vann
1 ss malte psylliumfrøskall
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1,5 dl kefir/kulturmelk
4 ss lønnesirup
½ pk gjær
1 eple
1 dl valnøtter
1 dl rosiner
130 g maismel
60 g bokhvetemel
60 g rismel, fullkorn
2 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
½ ts salt
Pisket smør:
200 g smør
1 ss valnøtter, grovhakkede
Slik gjør du
- Kok opp vannet.
- Bland malte psylliumfrøskall, linfrø og sesamfrø i en bolle. Hell det kokende vannet over for å skålde frøene. Rør umiddelbart og la det svelle i minst 5 minutter, eller til fingervarmt.
- Varm kefir til 37 °C og rør inn lønnesirup og gjær.
- Riv eplet og bland det i.
- Bland resten av ingrediensene med de skåldede frøene og ha til slutt i kefirblandingen. Pass på at det ikke er for varmt, ellers dør gjæren.
- Bland deigen godt. Bruk med fordel kjøkkenmaskin.
- Ha deigen over på et stekebrett med bakepapir og form deigen til et rundt brød. Du kan også bruke en brødform. Strø litt mel over og hev brødet i ca. 30 minutter.
- Sett stekeovnen på 250 °C. Sett inn brødet når ovnen er varm, men reduser temperaturen til 200 °C med en gang. Stek brødet i ca. 1 time nederst i ovnen.
- Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.
- Ha romtemperert smør i en kjøkkenmaskin og kjør til hvitt og luftig.
- Grovhakk valnøtter og server pisket smør med grovhakkede valnøtter til julebrødet.
Oppskrift/foto: Therese Elstad