Grovere julebrød

Jul Over 60 min

Et grovere julebrød med rosiner og valnøtter som du kan spise med god samvittighet gjennom hele julen. Servert med pisket smør blir dette et elegant lite måltid. 

Ingredienser

1 brød i 1,5 liters form

2,5 dl vann
1 ss malte psylliumfrøskall
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1,5 dl kefir/kulturmelk
4 ss lønnesirup 
½ pk gjær
1 eple
1 dl valnøtter
1 dl rosiner
130 g maismel
60 g bokhvetemel
60 g rismel, fullkorn
2 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
½ ts salt

Pisket smør:
200 g smør
1 ss valnøtter, grovhakkede

Slik gjør du

  1. Kok opp vannet.alt
  2. Bland malte psylliumfrøskall, linfrø og sesamfrø i en bolle. Hell det kokende vannet over for å skålde frøene. Rør umiddelbart og la det svelle i minst 5 minutter, eller til fingervarmt.
  3. Varm kefir til 37 °C og rør inn lønnesirup og gjær.
  4. Riv eplet og bland det i.
  5. Bland resten av ingrediensene med de skåldede frøene og ha til slutt i kefirblandingen. Pass på at det ikke er for varmt, ellers dør gjæren.
  6. Bland deigen godt. Bruk med fordel kjøkkenmaskin.
  7. Ha deigen over på et stekebrett med bakepapir og form deigen til et rundt brød. Du kan også bruke en brødform. Strø litt mel over og hev brødet i ca. 30 minutter.
  8. Sett stekeovnen på 250 °C. Sett inn brødet når ovnen er varm, men reduser temperaturen til 200 °C med en gang. Stek brødet i ca. 1 time nederst i ovnen. 
  9. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist. 
  10. Ha romtemperert smør i en kjøkkenmaskin og kjør til hvitt og luftig. 
  11. Grovhakk valnøtter og server pisket smør med grovhakkede valnøtter til julebrødet.

Oppskrift/foto: Therese Elstad