Grovt eltefritt olivenbrød

Bakverk Over 60 min

En skive godt, fersk brød, med et bredt lag smør over er et godt tilbehør til de fleste retter. I dette eltefrie brødet er det tilsatt oliven og rosmarin for å gi en ekstra saftig smak og gi assosiasjoner til varme kvelder ved Middelhavet.

Ingredienser

  • 1 pakke Grove Rundstykker fra Møllerens (glutenfritt)
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ss lønnesirup (eller 1 ts sukker)
  • 1 klype salt
  • 4,5 dl romtemperert vann
  • 15-20 store Kalamata oliven uten sten
  • 1 liten neve frisk rosmarin

Slik gjør du

1. Bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett lønnesirup og vann, og rør lett sammen for hånd. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la den heve i romtemperatur over natten, eller ca. 12-20 timer.

2. Strø mel på et bakepapir eller en silikonmatte og velt deigen ut. Dryss rikelig med mel over deigen og fold den på midten. Legg den ene halvdelen av deigen over den andre. Gjenta dette 5-6 ganger, til deigen begynner å henge godt sammen. Bre halvparten av olivenen og litt rosmarin utover deigen, og brett enda en gang. Legg så på resten og brett et par ganger så det blir godt fordelt i brødet.

3. Legg deigen tilbake i bollen, dekk til og la den etterheve i cirka 1,5 timer. Etter 1 time kan du sette en ildfast form med lokk inn i kald stekeovn. Sett ovnen på 250 °C slik at ovn og form gradvis varmes opp.

4. Etter 30 minutter tar du formen ut av ovnen og strør litt mel i bunn. Løft deigen forsiktig over i formen. Sett lokk på og stek brødet i midten av ovnen i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 °C og stek videre i 15 minutter.

5. Når brødet er ferdig skal det ha en hard skorpe og når du banker på det avgir det en “hul” lyd. La brødet avkjøle på en rist.

Tips: Dette brødet holder seg saftig i romtemperatur/på kjøkkenbenken i ett par dager dersom det er pakket inn i plast/lufttett boks. Du kan selvfølgelig også lage det uten oliven, eller du kan tilsette en neve nøtter som for eksempel valnøtter eller pekannøtter.

 

Tekst og bilde: Edin Design og Foto