Grovt gulrot- og quinoabrød_2_1200x500.jpg

Foto: Lise Friis Pedersen

Grovt gulrot- og quinoabrød

Bakverk Over 60 min

Å tilsette revet gulrot i brød gir en god smak og en økt saftighet og holdbarhet.

Ingredienser

1 brød (ca. 1,5 liters brødform)

4 dl vann/melk/kefir
25 g gjær
1 ss psyllium
½ dl Pofiber (potetfiber)
½ ts salt
1 ss mørk sirup
Ca 2 dl revet gulrot, gjerne finrevet
2 dl quinoaflak, eventuelt glutenfrie havregryn
4 dl grov glutenfri melmiks (bland gjerne flere ulike typer)

Slik gjør du

Varm væsken til fingervarm ca. 37 grader. Løs opp gjæren i væsken og visp inn psyllium og pofiber. La det stå og svelle ca. 5 minutter. Ha i de resterende ingrediensene og bland godt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Forhev deigen ca. 30 minutter til dobbel størrelse. Form deigen til et rundt brød som etterheves på bakepapirkledd stekeplate ca. 30 minutter. Stekes nederst i ovnen ved 200 grader ca. 40-50 minutter.

Litt om quinoa og gulrot

Quinoa, som opprinnelig kommer fra Andesfjellene, var regnet som et hellig frø under inkatiden og er fortsatt en av de viktigste vekstene i området. Quinoa er en av verdens sunneste matvarer, og dette frøet (det er ikke en kornsort) inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger. Det er veldig protein-, vitamin og mineralrikt og inneholder mer antioksidanter enn blåbær.

Å tilsette revet gulrot i brød gir en god smak og en økt saftighet og holdbarhet. Gulrot er veldig fiberrik og inneholder mye betakaroten (vitamin A), kalium og jern. Den kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, men dyrkes nå over hele verden. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge.

Kilde: Lise Friis Pedersen