Julekake

Jul Over 60 min

Alle fortjener en god julekake i julen – server med et tykt lag ekte smør, og gjerne en skive brunost. 

Ingredienser

1 brød 
 
1 ½ dl bløtlagte rosiner 
500 g glutenfritt lyst mel (spar 50 g til elting) 
1 ½ dl sukker 
1 ts bakepulver 
¼ ts natron 
½ ts salt 
2 ss psyllium (kan sløyfes)
1 ts kardemomme 
1 egg 
2 ½ dl Kesam, rømme el. yoghurt 
3 dl lunken melk 
1 pose tørrgjær 
100 g smør, smeltet 
1 egg til pensling 
2–3 ss mandelflak til topping 

Slik gjør du

  1. altStart med å bløtlegge rosinene i 10–15 minutter. 
  2. Bland sammen alle de tørre ingrediensene, bortsett fra gjæren, i en bakebolle. Lag en grop i midten og tilsett egget.  
  3. Bland sammen Kesam, melk, gjær og smør i en annen bakebolle. Rør godt. Blandingen er klar når gjæren «bobler».  
  4. Bland så inn de våte ingrediensene i de tørre.  
  5. Tilsett rosiner. Rør eller kna til du har en jevn og fin deig. Deigen kan godt være litt klissete før heving. Tilsett mer mel eller væske ved behov. 
  6. Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted i minimum 1 time. 
  7. Elt inn resten av melet og form en stor bolle. Legg den over på et stekebrett dekket med bakeark, pensle med egg og strø over mandelflak. Etterhev i ca. 30 minutter. 
  8. Forvarm ovnen til 200 °C. Stek julekaken i ca. 30 minutter til den er gyllen. Avkjøl på rist. 

Tips: Du kan også tilsette 100 g sukat i oppskriften, om du ønsker det. Bland det da inn sammen med rosinene.

Kilde: Pappa uten gluten