God og glutenfri julekake
Jul Over 60 min
Ingredienser
1 brød
1 ½ dl bløtlagte rosiner
500 g glutenfritt lyst mel (spar 50 g til elting)
1 ½ dl sukker
1 ts bakepulver
¼ ts natron
½ ts salt
2 ss psyllium (kan sløyfes)
1 ts kardemomme
1 egg
2 ½ dl Kesam, rømme el. yoghurt
3 dl lunken melk
1 pose tørrgjær
100 g smør, smeltet
1 egg til pensling
2–3 ss mandelflak til topping
Slik gjør du
Start med å bløtlegge rosinene i 10–15 minutter.
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene, bortsett fra gjæren, i en bakebolle. Lag en grop i midten og tilsett egget.
- Bland sammen Kesam, melk, gjær og smør i en annen bakebolle. Rør godt. Blandingen er klar når gjæren «bobler».
- Bland så inn de våte ingrediensene i de tørre.
- Tilsett rosiner. Rør eller kna til du har en jevn og fin deig. Deigen kan godt være litt klissete før heving. Tilsett mer mel eller væske ved behov.
- Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted i minimum 1 time.
- Elt inn resten av melet og form en stor bolle. Legg den over på et stekebrett dekket med bakeark, pensle med egg og strø over mandelflak. Etterhev i ca. 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 200 °C. Stek julekaken i ca. 30 minutter til den er gyllen. Avkjøl på rist.
Tips: Du kan også tilsette 100 g sukat i oppskriften, om du ønsker det. Bland det da inn sammen med rosinene.
Kilde: Pappa uten gluten