
Foto: Lise Friis Pedersen
Linsedal med kokosmelk og lime
Ingredienser
Forrett til 4 eller hovedrett til 2 personer
3 dl røde linser, tørre
6 dl vann
2,5 dl kokosmelk
Revet skall og juice av ½ lime
1 ss brunt sukker
1-2 ts rød curry paste
En håndfull hakket koriander + litt til pynt
Naanbrød:
2 dl melk
2 ½ dl yoghurt naturell
½ pk gjær
1 ss malte psylliumfrøskall
2 ss sukker
400 g Semper mix
85 g Jyttemel original
1 ts salt
2 ts bakepulver
4 ss olje
Litt hakket koriander
Slik gjør du
Skyll linsene i kaldt vann. Ha de i en kjele sammen med vannet. Kok opp og la det småkoke til linsene er møre og vannet er kokt inn. Tilsett kokosmelk, lime, limeskall, brunt sukker og rød curry paste. Kok opp. Rør inn hakket koriander til slutt. Serveres med varme naanbrød og eventuelt ris.
Naanbrød: Varm melk og yoghurt til fingervarm 37 grader og løs opp gjæren. Løs opp halvparten av sukkeret i væsken. Visp ut malte psylliumfrøskall i væsken og la det svelle 5-10 minutter. Ha i mel, salt, bakepulver, olje og resten av sukkeret. Bland alle ingrediensene sammen og elt til deigen er blank og smidig. Ha på litt olje, og la deigen stå tildekket i 60 minutter. Sett ovnen på 250-300 grader, gjerne med grillen på. Del deigen i 8-10 emner, kjevle den ut til ½ cm tykke leiver i en dråpeform. Dryss over litt hakket koriander hvis ønskelig. Settes på bakepapirkledd stekebrett. Stekes 3-5 minutter midt i ovnen. Må vendes i løpet av steketiden.
Litt om retten
Det indiske kjøkken består av et utall regionale retter, og er veldig influert av religiøse og kulturelle tradisjoner. Indisk matkultur er også påvirket utenfra grunnet kolonisering og handel. Det som kjennetegner de indiske rettene er den utstrakte bruken av krydder, løk, belgfrukter og de mange vegetarrettene. Hvis man ser bort fra brødet er de fleste indiske rettene naturlig glutenfrie.
Dal er tørkede, splittede belgfrukter uten det ytre skallet. Dal brukes også om den tykke grøten eller stuingen som man får når man koker disse belgfruktene. Dal spises tradisjonelt med ris og/eller brød i hele India men også i Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh og Nepal. Denne retten finnes i et utall varianter og er basisføden for størsteparten av befolkningen i og med at den er proteinrik.
Kilde: Lise Friis Pedersen