
Mørk sjokolademousse med bjørnebærsirup
Ingredienser
4 porsjoner
150 g mørk sjokolade, 70 %, av god kvalitet
½ ts flaksalt
4 egg
½ dl sukker
½ dl kremfløte
½ dl portvin (kan sløyfes)
1 ss kakaopulver
Bjørnebærsirup:
200 g frosne bjørnebær
1 dl vann
1 dl portvin (kan sløyfes eller erstattes med solbærsaft)
1 dl sukker
Karamelliserte hasselnøtter:
150 g hasselnøtter
100 g sukker
½ dl vann
1 ss smør
Slik gjør du
Sjokolademousse:
Smelt sjokolade med salt i vannbad eller i mikrobølgeovn. Separer eggene og visp sammen eggeplommer, portvin og kakaopulver. Pisk kremfløte til myk krem og vend inn i eggeblandingen. Rør inn smeltet sjokolade. Stivpisk eggehviter og sukker til stiv og glatt marengs og vend inn. Fordel moussen over i serveringsformer eller -glass. Sett kaldt i ca. 2 timer.
Bjørnebærsirup:
Kok opp bjørnebær og vann og la småkoke under lokk i 10 minutter. Sil av bærene og ha væsken tilbake i kjelen. Tilsett portvin og sukker og kok til det er redusert til halvparten. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap frem til servering. Hell over sjokolademoussen ved servering.
Karamelliserte hasselnøtter:
Rist hasselnøtter lett i en varm panne. Avkjøl noe og gni av skallet med et kjøkkenhåndkle. Smelt sukker og vann i en kjele til lys gyllen, ikke rør men vri forsiktig på kjelen underveis. Vend inn nøtter og smør til godt dekket. Fordel nøttene ut på et bakepapir og avkjøl. Grovhakk og dryss over sjokolademoussen ved servering.
Tips: De kokte bjørnebærene kan du røre til syltetøy med litt sukker eller bruke som fyll i bakst.
Oppskrift og foto: Therese Elstad/Sentralen