Lammestek_1200x500_Espen Edin Døhlen.jpg

Foto: Espen Edin Døhlen

Påskelam med rotgrønnsaker

Varmretter Over 60 min

Her får du en klassisk oppskrift på påskelam.

Ingredienser

Porsjoner: 6

Ca. 2,5 kg benfri lammestek eller et lammelår som du beiner ut selv
4 båter hvitløk eller 2 ts tørket ramsløk
5-6 stilker rosmarin 
Salt 
Pepper 
3 dl vann
4 gulerøtter
1 sellerirot 
6 poteter
2 rødbeter
2 ss olivenolje eller hvitløksolje
salt 
Pepper

Slik gjør du

  1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Skrell hvitløken og del den i mindre biter. Bruk en kniv til å lage små lommer i steken og fyll disse med hvitløksbitene eller ramsløk, og rosmarinkvaster.
  2. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje eller hvitløksolje. Krydre med salt og kvernet pepper.
  3. Lam egner seg til langtidssteking slik at det blir enda mørere. Stek da lammet i 70 grader i 12 timer. 
  4. Sett steken i ovnen ved 125 grader. Når steketermometeret når 70 grader er steken medium stekt. Dette tar omlag 2 timer. Ønsker du den gjennomstekt venter du til den når 76 grader. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
  5. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hell denne over Yorkshirepuddingen eller lag saus av den. Dersom grønnsakene fortsatt er litt harde kan du heve temperaturen på oven til 200 °C og la grønnsakene steke videre i ca. 15 minutter til de er helt møre. 

Kilde: Julia Døhlen Edin