Påskelam med rotgrønnsaker
Varmretter Over 60 min
Ingredienser
Porsjoner: 6
Ca. 2,5 kg benfri lammestek eller et lammelår som du beiner ut selv
4 båter hvitløk eller 2 ts tørket ramsløk
5-6 stilker rosmarin
Salt
Pepper
3 dl vann
4 gulerøtter
1 sellerirot
6 poteter
2 rødbeter
2 ss olivenolje eller hvitløksolje
salt
Pepper
Slik gjør du
- Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Skrell hvitløken og del den i mindre biter. Bruk en kniv til å lage små lommer i steken og fyll disse med hvitløksbitene eller ramsløk, og rosmarinkvaster.
- Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje eller hvitløksolje. Krydre med salt og kvernet pepper.
- Lam egner seg til langtidssteking slik at det blir enda mørere. Stek da lammet i 70 grader i 12 timer.
- Sett steken i ovnen ved 125 grader. Når steketermometeret når 70 grader er steken medium stekt. Dette tar omlag 2 timer. Ønsker du den gjennomstekt venter du til den når 76 grader. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
- Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hell denne over Yorkshirepuddingen eller lag saus av den. Dersom grønnsakene fortsatt er litt harde kan du heve temperaturen på oven til 200 °C og la grønnsakene steke videre i ca. 15 minutter til de er helt møre.
Kilde: Julia Døhlen Edin