Pinnebrød_edin.jpg

Glutenfrie pinnebrød med en vri

Bakverk 0 - 20 min

Pinnebrød er moro å steke på tur. Tilsett gjerne krydder for en «foccacia-variant» eller sukker og kanel for en søt «kanelbolle-variant».
 

Ingredienser

Ca. 8 pinnebrød

380 gram fin glutenfri melblanding

1,5 ts bakepulver

1 ts xantangummi eller psyllium

1 ts salt

1,5 ts bakepulver

2 ss sukker

1,5 dl vann

0,75 dl solsikkeolje

1 egg

+ for foccacia-variant: 1/2 ts sort pepper, ½ ts salt (gjerne havsalt), 2 ts tørket rosmarin 

+ for kanelbolle-variant: 1 ts vaniljesukker, 1 ts kanel, 2 ss sukker

 

Slik gjør du

1. Bland sammen alt det tørre i en bolle.

2. Tilsett olje, vann og egg, og elt deigen glatt og smidig. La deigen forbli litt klissete for å holde på fuktigheten. Den får da en litt løs trolldeig-konsistens. Det gjør at den vil bli litt vanskeligere å snurre rundt en pinne, men samtidig vil den ikke bli tørr og kjedelig når den er ferdig stekt. Ønsker du en tørrere deig kan du bruke litt mer mel enn angitt.

3. Pakk deigen godt inn i plastfolie, eller i en lufttett boks, slik at den ikke tørker på overflaten, og ta med på tur.

4. Tenn bålet og la det brenne mens dere finner en passende lang og tykk pinne. Vi brukte en pinne som var ca. 1 cm tykk slik at det går fortere å gjennomsteke brødet, og samtidig blir ikke pinnen så tynn at den blir for tung av brødet på tuppen. Snurr deigen rundt pinnen, eller om du ikke får dette til, klem den rundt pinnen til du har en tykk pølse. Et godt tips er å ha litt vann tilgjengelig som du kan dyppe fingrene i, slik at deigen ikke setter seg fast til hendene dine. Eventuelt ha med hansker.

5. Stek brødet på pinnen over glørne på et bål. Snu på pinnen ofte, slik at brødet blir jevnt stekt uten å bli svidd. Når brødet er ferdig og har kjølt seg litt ned, skal du lett kunne få det av pinnen ved å vri det forsiktig rundt.