Pulled lamb_1280x720.jpg

Oppskrift/foto: Therese Elstad

Pulled lamb med potetlomper, gulrotsalsa og syltet rødkål

Varmretter Over 60 min

Prøv denne retten som et deilig alternativ til taco-middagen. 

Ingredienser

4 personer

1 lammelår, utbeinet
1 løk
1 ss malt spisskummen
1 ss malt koriander
1 ss paprikapulver
1 ss hvitløkspulver
1 ts malt allehånde 
1 ts malt kanel
1 ts kajennepepper
1 ts pepper
2 ts salt
3 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
6 ss yoghurt

Gulrotsalsa
4 gulrøtter
2 chili, grønn
1 potte koriander
1 lime

Syltet rødkål
1/2 rødkål, liten
1 rødløk
2 ss eplesidereddik
1 ss sukker
1 ss salt

Potetchips
2 mandelpoteter
0,5 dl solsikkeolje
1 ts salt

Potetlomper
300 g mandelpoteter
2 dl glutenfritt mel
½ ts salt
½ dl melk/soyamelk 
4 ss olje

Serveres med
4 ss rømme
4 potetchips
4 ss frisk koriander

Slik gjør du

  1. Skjær ut beinet på lammelåret før det skal marineres. Kjøper du hos slakteren kan de gjøre det for deg. 
  2. Skrell og grovkutt løken. Kjør løk sammen med spisskummen, koriander, paprikapulver, allehånde, kanel, hvitløkspulver, kajennepepper, salt og pepper med en foodprosessor eller stavmikser til en jevn puré. Du kan også bruke morter. Rør inn olje, eplesidereddik og yoghurt og bland godt sammen. 
  3. Smør blandingen inn i lammelåret og mariner i minst 2 timer, men gjerne over natten så smakene trekker godt inn i kjøttet. Sett lammelåret inn i ovnen på 125 °C til kjernetemperaturen er mellom 88-90 °C, ca. 4 timer.
  4. Lag gulrotsalsa. Kutt gulrøtter i små terninger og ha i en bolle. Finhakk chili og koriander og ha sammen med gulrøttene. Riv skall og press ut saft av lime og ha i salsaen. Rør sammen og sett kjølig til servering. 
  5. Lag syltet rødkål. Riv rødkål og rødløk fint på en mandolin. Ha over i en bolle og tilsett eplesidereddik, sukker og salt. Rør lett sammen og sett kjølig frem til servering.
  6. Lag potetchips. Skru ovnen på 200° C. Riv potet fint på en mandolin, og legg noen minutter i kaldt vann. Tørk lett og legg over på et stekebrett med bakepapir. Pensle med olje, dryss over salt og stek midt i ovnen i ca. 8-10 minutter eller til gylne. 
  7. Lag potetlomper. Kok potetene med skall, skrell og mos de mens de er varme. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Tilsett mel, salt, melk og olje. La kjøkkenmaskinen gå til deigen løsner fra bollen. Del deigen opp i 8-10 like store emner som kjevles ut. Trykk ut lompene med en skål eller et grytelokk hvis du vil ha de jevnt runde. Stek lompene i tørr stekepanne på medium varme. 
  8. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før det rives opp med to gafler. Bland kjøttet sammen med kjøttkraften og server med potetlomper, syltet rødkål, gulrotsalsa, rømme og potetchips

Tips: Denne retten tar litt tid, men er verdt å vente på! Men ønsker du ikke å lage alt selv, kan salsa, syltet rødløk, lomper og chips kjøpes ferdig i butikk!