
Glutenfrie smultringer
Jul Over 60 min
Ingredienser
Gir ca 40 smultringer
- 2 egg
- 1 dl sukker
- 50 g smør
- 1 dl rømme
- 1 dl kefir
- ½ ts kanel
- ½ ts kardemomme
- ½ ts bakepulver
- ½ ts hornsalt
- 250 g Semper Mix
- 150 g Toro Fin Kakemiks
- 3 pk Flott matfett (smult)
Slik gjør du
- Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og avkjøl det noe.
- Tilsett rømme, kefir, smeltet avkjølt smør og krydder til eggedosisen.
- Bland bakepulver og hornsalt med litt av melet og rør det inn i væsken.
- Bland inn så mye mel at deigen kan kjevles. Den skal være løs.
- Sett kaldt i ca. 20 minutter.
- Kjevle ut til ca 1 cm tykk leiv og stikk ut smultringene. Bruk gjerne en smultringutstikker.
- Lag alle og sett dem kaldt før steking.
- Varm smulten i en jerngryte. Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Bruk en trepinne til å ta dem opp med og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.
- Smultringene kan med fordel fryses.
NB! Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir veldig varmt, og det er lett å brenne seg. Hell aldri vann på varmt fett, og ha alltid et lokk i nærheten som du kan legge over om det skulle begynne å brenne.
Tips:
Dypp en trepinne ned i gryten for å se om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking. Hvis du har en rå potetskive i gryten sammen med smulten vil urenheter feste seg på den i stedet for på smultringene. Bytt ut potetskiven med jevne mellomrom.
Kilde: NCFs oppskriftshefte: Glutenfri lefse- og julebakst
Foto: Anette Årsland