smultringer1_1200x500.jpg

Glutenfrie smultringer

Jul Over 60 min

Glutenfrie smultringer smaker utrolig godt, og disse egner seg også godt til frysing.

Ingredienser

Gir ca 40 smultringer

  • 2 egg
  • 1 dl sukker
  • 50 g smør
  • 1 dl rømme
  • 1 dl kefir
  • ½ ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts bakepulver
  • ½ ts hornsalt
  • 250 g Semper Mix
  • 150 g Toro Fin Kakemiks
  • 3 pk Flott matfett (smult)

 

Slik gjør du

  1. Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og avkjøl det noe.
  2. Tilsett rømme, kefir, smeltet avkjølt smør og krydder til eggedosisen.
  3. Bland bakepulver og hornsalt med litt av melet og rør det inn i væsken.
  4. Bland inn så mye mel at deigen kan kjevles. Den skal være løs.
  5. Sett kaldt i ca. 20 minutter.
  6. Kjevle ut til ca 1 cm tykk leiv og stikk ut smultringene. Bruk gjerne en smultringutstikker.
  7. Lag alle og sett dem kaldt før steking.
  8. Varm smulten i en jerngryte. Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Bruk en trepinne til å ta dem opp med og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.
  9. Smultringene kan med fordel fryses.

NB! Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir veldig varmt, og det er lett å brenne seg. Hell aldri vann på varmt fett, og ha alltid et lokk i nærheten som du kan legge over om det skulle begynne å brenne.

Tips:
Dypp en trepinne ned i gryten for å se om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking. Hvis du har en rå potetskive i gryten sammen med smulten vil urenheter feste seg på den i stedet for på smultringene. Bytt ut potetskiven med jevne mellomrom.

Kilde: NCFs oppskriftshefte: Glutenfri lefse- og julebakst
Foto: Anette Årsland