Wontonsuppe_1200x500.jpg

Foto: Lise Friis Pedersen

Suppe med Wonton nudler

Varmretter Over 60 min

Wonton er en kantonesisk (kinesisk) nudelrett som finnes i et utall forskjellige varianter.

Ingredienser

3-4 porsjoner

Deig til nudlene:
200 g Semper Mix
100 g Jyttemel original
½ ss psyllium
3 egg, romtempererte (vekt med skall ca. 180 g)
2 ss varmt vann

1 egg og 1 ss vann til å lime sammen pakkene med.

Fyll:
400 g svinekjøttdeig
3 ss glutenfri soyasaus
3 ss riseddik eller hvitvinseddik
1 ss flytende honning
1 vårløk, finhakket

Suppe:
1 liter kyllingkraft
Soyasaus etter smak
Pak Choy (asiatisk grønnsak) eventuelt kinakål
4 vårløk
1 spisspaprika/paprika

Slik gjør du

Deig til nudlene: Bruk helst en kjøkkenmaskin med K-krok. Bland de tørre ingrediensene i bollen. Tilsett deretter de sammenvispede eggene og det varme vannet. Elt ingrediensene godt i omtrent 5 minutter. Deigen skal være myk og formbar, men ikke klissete. Blir den for tørr tilsettes mer vann, blir den for bløt tilsettes mer Jyttemel. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i romtemperatur i minst 10 minutter. Del deigen i to deler og kjevle ut til en ca. 2 mm tykk leiv. Bruk Jyttemel til utbakingen. Snu deigen ofte mens du kjevler slik at den ikke kleber seg fast i bakeunderlaget. Del den opp i ca. 8 x 8 cm store biter som legges til side. Pass på så de ikke blir tørre.

Fyll: Ha ingrediensene til fyllet i en bolle og bland godt. Bruk gjerne hendene. Legg 1 toppet teskje fyll midt på hver deiglapp. Pensle egg- og vannblandingen på kantene og brett over slik at det dannes en trekant. Pensle eggeblandingen oppå trekanten og brett spissene sammen mot midten. Pass på så alle mulige åpninger er forseglet slik at fyllet ikke faller ut når de skal kokes.

Suppe: Kok opp kyllingbuljong og soyasaus. Kok ca. 10 nudler av gangen i buljongen ca. 4 minutter. Legg nudlene til side til alle er kokt. Del opp grønnsakene i passelige biter og kok de i suppen til de er lett møre. Fordel nudlene og grønnsakene i fire suppeskåler og hell buljongen over.

Litt om retten

Det kinesiske kjøkken går mange tusen år tilbake i tid, og består av et utall ulike regionale varianter. Basismaten er ris, nudler, grønnsaker og sopp i tillegg til kjøtt og fisk. I dag spises kinesisk mat over hele verden. Wonton er en kantonesisk (kinesisk) nudelrett som finnes i et utall forskjellige varianter. Nudler, eller dumplings som det også heter, er deigbiter som enten kokes alene eller er pakket rundt et slags fyll. Wonton nudler er en populær rett i Kina, Hong Kong, Malaysia, Singapore og Thailand. I tillegg til nudlene inneholder denne retten vanligvis kraft eller buljong, ulike typer kål, vårløk og eventuelt sopp. Den kan også inneholde reker, kylling eller svinekjøtt.

Kilde: Lise Friis Pedersen