Syrlig bærpai_1200x500.jpg

Foto: Therese Elstad/Sentralen

Syrlig bærpai

Høst Over 60 min

Bærpai er alltid en vinner når man vil imponere venner og familie, eller når man bare vil kose seg litt ekstra.

Ingredienser

Søt glutenfri paibunn:
250 g fint glutenfritt mel, f.eks. Semper Fin
125 g smør, kaldt og i biter
50 g sukker
1 egg
Lettpisket egg til pensling

Fyll:
125 g bringebær
125 g rips
125 g stikkelsbær
2 ss sukker
1 egg
1 bunt mynte

Slik gjør du

Ha glutenfritt mel, smør, sukker og egg i en kjøkkenmaskin med knivblad og kjør til godt blandet. Ta deigen ut av maskinen og elt den lett for hånd til den blir fast og fin. Form til en flat disk, pakk i plast og la hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 °C. Trykk deigen ut i en paiform, men spar noe til pynt. Stikk hull i bunnen med en gaffel. Forstek paideigen i ovnen i ca. 10 minutter.

Ha bærene i en bolle, dryss over sukker og mos lett sammen. Fordel bærene i paideigen og dekorer med resten av paideigen. Pensle deigen med lettpisket egg og stek i nederst/ midten av ovnen i 15-20 minutter (200 °C) eller til paideigen er gyllen. Om kantene blir for brune, kan man dekke dem til med litt folie. Server gjerne med vaniljeis, mynte og friske bær.

Tips: Søt pai kan fylles med alskens bær og frukt, f.eks. eple, pære, bjørnebær, blåbær, plomme og solbær.

Tips: Det finnes mange måter å dekorere en pai på. Glutenfri deig kan være litt utfordrende å jobbe med, så gjør det enkelt ved å tvinne eller flette sammen deigremser og legg langs kanten på paien. Du kan også lage klassisk flettemønster ved å veve sammen remser på ca. 2 cm bredde.

Kilde: Therese Elstad/Sentralen