Vinnerlasagne

Varmretter Over 60 min

Glutenfri vegetarlasagne av Hanne-Lene Dahlgren – "denne oppskriften har mannen min og jeg jobbet knallhardt med over lang tid, og den ble så god at den vinner over alle andre lasagner vi har smakt!"

Ingredienser

Grønnsaksmiksen
3 ss olivenolje 
1 rødløk finhakket 
2 gulrøtter delt i små terninger
3 stilker stangselleri finhakket
2 ts tørket basilikum
2 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
½ ts tørket salvie valgfritt
1 ts chiliflak valgfritt
3–5 fedd hvitløk finhakket
400 g grovhakkede hermetiske tomater
1½ terning grønnsaksbuljong
1 stor boks røde linser skylt (230 g)
1 dl vann
1½ dl rødvin valgfritt el. 2 ss balsamicoeddik
pepper

Rød Pesto
2 ss olivenolje
 6 ss soltørkede tomater i olje grovhakket
2 never valnøtter
10–12 basilikumblader

Béchamelsaus
7 dl melk* gjerne usøtet soyamelk
4 ss maisenna
2–3 ss smør
salt og pepper

Korianderdressing
1 stor potte frisk koriander med stilker
1 fedd hvitløk hakket
1 ss rødvinseddik el. 1/2 presset lime
4 ss olivenolje
1/2 ts salt

Annet
8–10 lasagneplater, glutenfrie
frisk basilikum

Slik gjør du

  1. altForvarm ovnen til 225 °C, over- og undervarme.
  2. Start med grønnsaksmiksen. Varm olje i en stor gryte på middels varme. Ha i rødløk, og la den frese i et par minutter. Tilsett gulrøtter, stangselleri og krydder, og la alt steke til det er mørt og fint. Tilsett hvitløk, og rør til alt er godt blandet.
  3. Lag pestoen. Ha soltørket tomat, olivenolje, valnøtter og basilikum i en foodprosessor eller stavmikser, og kjør til en tykk, rød pesto. Bland pestoen i gryten med grønnsakene, og tilsett resten av ingrediensene til grønnsaksmiksen. La gryten putre i 15 minutter.
  4. Lag béchamelsausen i mellomtiden. Ha melk og maisenna i en kjele, og rør med en visp under oppvarming. Tilsett smøret når melet har blandet seg godt med melken. La sausen småkoke i 5 minutter under omrøring, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper. (Dette er en uvanlig metode, som jeg har lært av svigermoren min som var husholdningslærer i Sverige. Sausen får aldri klumper på denne måten.)
  5. Når gryten er klar, smaker du eventuelt til med krydder. Jeg liker den med ganske kraftig smak.
  6. Finn frem en lasagneform på ca. 30 x 20 cm. Fordel 1/3 av fyllet i bunnen, så 4–5 lasagneplater, deretter 1/3 av sausen. Gjør det samme en gang til, og avslutt med resten av fyllet og til slutt resten av sausen.
  7. Stek lasagnen midt i ovnen i 35 minutter, og sjekk deretter om den tåler mer overvarme uten å bli svidd. Hvis den allerede er gyllenbrun og fin på toppen, legger du over aluminiumsfolie. Stek uansett videre i 10 minutter, og sjekk om lasagneplatene er myke med en kniv. La lasagnen avkjøles i 15 minutter før servering, slik at den setter seg i formen.
  8. Korianderdressing: Kjør alle ingredienser sammen med en stavmikser.

    Tips: Topp gjerne med frisk basilikum og eventuelt korianderdressing før servering.

Kilde: Hanne-Lene Dahlgren