Solskinnsboller_1200x500.jpg

Glutenfrie solskinnsboller

Bakverk Over 60 min

Nystekte solskinnsboller formet som blomster oser av vår! Vaniljekremen kan du lage selv eller kjøpe ferdig.

Ingredienser

Ca. 8 stk.

Deig

  • 100 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g fersk gjær
  • 2 ss psyllium
  • 1 dl sukker                              
  • 2 ts kardemomme
  • 1,5 dl Jytte Arv (Original)
  • 500 g (1 pk) Semper Mix  
  • 1 egg til pensling
     

Vaniljekrem

  • 1 vaniljestang
  • 2,5 dl matfløte
  • 2,5 dl helmelk
  • 75 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 35 g maizena

 

Melisglasur

  • 2 dl melis
  • 2 ts eggehviter
  • 2 ts vann

 

 

Slik gjør du

Deig

  1. Smelt smør og ha i melk og varm til fingervarm, 37°C. Løs opp gjæren i vesken, og visp inn psyllium. La svelle 5-10 minutter.
  2. Tilsett sukker, kardemomme og mel, og elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
  3. Dekk til bakebollen og la heve til dobbel størrelse, 30-40 minutter.

Vaniljekrem

  1. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Varm opp fløte, melk, sukker og vaniljefrø til kokepunktet under omrøring.
  2. Visp eggeplommer og maizena sammen.
  3. Spe inn i den varme fløteblandingen under konstant omrøring. Kok forsiktig til blandingen tykner. Rør hele tiden.
  4. Sett gryten i isvann og avkjøl. Rør med jevne mellomrom for å unngå snerk.

Utbaking

  1. Ha deigen ut på et melet bakebord, bruk Semper Mix eller Jytte Arv Original til utbaking. Kjevle ut deigen til en tynn leiv, 0,5-1 cm, og stikk ut rundinger med et glass, ca. 6 cm i diameter. Beregn ti rundinger per blomst.
  2. Legg to og to rundinger sammen og form til kronblader ved å klemme dem litt sammen og fest fem sammen til en blomst.
  3. Legg over på en bakepapirkledd stekeplate, press ned i midten for å lage plass til kremen og etterhev under et klede til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  4. Legg 1 stor ss med vaniljekrem i midten av hver blomst.
  5. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek midt i ovnen ved 190 °C til gylne, ca. 20-25 minutter.
  6. Avkjøl på rist.
  7. Rør sammen melis, eggehvite og vann og pynt bollene med melisglasur.