Glutenfrie solskinnsboller
Bakverk Over 60 min
Ingredienser
Ca. 8 stk.
Deig
- 100 g smør
- 5 dl melk
- 50 g fersk gjær
- 2 ss psyllium
- 1 dl sukker
- 2 ts kardemomme
- 1,5 dl Jytte Arv (Original)
- 500 g (1 pk) Semper Mix
- 1 egg til pensling
Vaniljekrem
- 1 vaniljestang
- 2,5 dl matfløte
- 2,5 dl helmelk
- 75 g sukker
- 4 eggeplommer
- 35 g maizena
Melisglasur
- 2 dl melis
- 2 ts eggehviter
- 2 ts vann
Slik gjør du
Deig
- Smelt smør og ha i melk og varm til fingervarm, 37°C. Løs opp gjæren i vesken, og visp inn psyllium. La svelle 5-10 minutter.
- Tilsett sukker, kardemomme og mel, og elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
- Dekk til bakebollen og la heve til dobbel størrelse, 30-40 minutter.
Vaniljekrem
- Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Varm opp fløte, melk, sukker og vaniljefrø til kokepunktet under omrøring.
- Visp eggeplommer og maizena sammen.
- Spe inn i den varme fløteblandingen under konstant omrøring. Kok forsiktig til blandingen tykner. Rør hele tiden.
- Sett gryten i isvann og avkjøl. Rør med jevne mellomrom for å unngå snerk.
Utbaking
- Ha deigen ut på et melet bakebord, bruk Semper Mix eller Jytte Arv Original til utbaking. Kjevle ut deigen til en tynn leiv, 0,5-1 cm, og stikk ut rundinger med et glass, ca. 6 cm i diameter. Beregn ti rundinger per blomst.
- Legg to og to rundinger sammen og form til kronblader ved å klemme dem litt sammen og fest fem sammen til en blomst.
- Legg over på en bakepapirkledd stekeplate, press ned i midten for å lage plass til kremen og etterhev under et klede til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Legg 1 stor ss med vaniljekrem i midten av hver blomst.
- Pensle bollene med sammenpisket egg og stek midt i ovnen ved 190 °C til gylne, ca. 20-25 minutter.
- Avkjøl på rist.
- Rør sammen melis, eggehvite og vann og pynt bollene med melisglasur.