– Hjemmelaget skal være enkelt!

Barn er ikke alltid like enkle å tilfredsstille i matveien, men den utfordringen tar medgründer av Bare Bra Barnemat, Stine Pedersen Svarthe (36), på strak arm – og lærer gjerne bort sine beste tips og triks! 

Tekst: Nina Sævik
Foto: Xenia Villafranca / Anders Bakke / Bare Bra Barnemat


altStine har lang erfaring både som ernæringsrådgiver og kursholder, og siden 2017 har hun vært medgründer, eier og daglig leder av Bare Bra Barnemat. Stine bobler over av energi og engasjement når hun snakker om ernæring til våre søte små, og latteren sitter løst. Og mye energi er noe som kommer godt med – med Krisander (1) og Madeleine (6) i hus – samt Bare Bra Barnemat som hennes tredje «baby». 

Stine har siden ungdomsårene vært interessert i ernæring, men det var først da datteren Madeleine ble født at interessen for ernæring og barn kom til. 

– Fødselen gikk ikke helt som forventet siden jeg måtte ta hastekeisersnitt. Selv om det er en god nummer to, så var det ikke denne starten jeg ville at babyen min skulle få. Komplikasjoner etter fødsel førte også til at Madeleine måtte på antibiotikakur. Ammingen ble svært vanskelig, og jeg var helt utslitt. Det tok nesten åtte uker og fire antibiotikakurer før jeg var kvitt tette melkeganger, feberrunder og puppesmerter. Det var en lettelse! Jeg er nok i overkant sta, for jeg skulle få til den ammingen. Selv om både samboeren min, Joakim, helsesøster og barselavdelingen på sykehuset hadde gitt meg opp, sier Stine. 

Da ammingen gikk seg til, hadde Stine overskudd til å fokusere mer på mat; hva hun selv spiste og hva Madeleine skulle få når hun var klar for fast føde. Forskning viser at tarmfloraen kan ha stor betydning for helsen, og Stine ville innføre de gode bakteriene som all antibiotikaen hadde ødelagt for. Motivasjonen for at Madeleine skulle få den beste maten, enkel og hjemmelaget mat, var høy.  

– Jeg måtte lære mer om tarmhelse og babymat, og hva jeg kunne gjøre for å bedre tarmfloraen. Som ernæringsrådgiver hadde jeg jo mye kunnskap allerede, men jeg ville lære enda mer, og virkelig gå i dybden. Jeg opplevde også at andre nybakte mødre rundt meg stilte mange av de samme spørsmålene, og skjønte etter hvert at det var et stort behov for mer kunnskap om hva som er bra mat for barn. Etter hvert kom ideen om å jobbe med barnemat, og i 2017 var jeg blitt medgründer i Bare Bra Barnemat! sier Stine.

Jeg opplevde også at andre nybakte mødre rundt meg stilte mange av de samme spørsmålene, og skjønte etter hvert at det var et stort behov for mer kunnskap om hva som er bra mat for barn.

Alt du trenger på samme sted

Fra å starte opp med Bare Bra Barnemat, har Stine nå fire andre som hjelper henne – alle ernæringseksperter og småbarnsforeldre. Og de ivrer alle etter å bidra med hjelp og informasjon, så alle travle og kunnskapssultne mammaer og pappaer enkelt kan få tilgang til det – på ett og samme sted – i barnematportalen Barnematfabrikken. 

– For å få tilgang til portalen må man være medlem, men vi har mye informasjon tilgjengelig også utenfor Barnematfabrikken, som i sosiale medier, nettsiden vår, bloggen samt en nedlastbar babymatguide og materiell som vi selger i nettbutikken vår. For målet vårt er å hjelpe alle på en eller annen måte – men, vi har ikke kapasitet til å følge opp hver enkelt. Som medlem får du hjelp og oppfølging av oss i Bare Bra Barnemat samt tilgang til alt du trenger å vite om barn og mat på ett sted. Vi har blant annet ukentlig spørretime hvor vi gir trygge svar på det man lurer på live og ulike produktguider som viser de beste alternativene uten tilsetningsstoffer, og hva som er uten allergener. Man får også tilgang til over 200 oppskrifter, og flere kurs som Jernskolen, De første smaksprøvene, Grøtskolen og Melk- og meieriprodukter. I Barnematfabrikken får du også tilgang til en lukket Facebook-gruppe hvor du kan kommunisere med andre i samme situasjon. Her hjelper og støtter vi hverandre, og deler utfordringer og erfaringer, sier Stine.

Det man ikke kan spise 

Har dere noe fokus på glutenfri mat?
– Vi har flere medlemmer som har behov for glutenfri mat, og vi ser generelt at det er mange som opplever at barna får allergi eller intoleranse når de starter med fast føde. Det er et stort behov for informasjon og oppskrifter, og en av de ansatte i Bare Bra Barnemat har derfor matallergier og intoleranser som sitt spesialområde. I ukemenyene våre har vi merket alle allergener og foreslått gode alternativer, og medlemmer kan spørre om råd i Facebook-gruppen, så hjelper vi til med løsninger. Vi tilbyr også et allergikurs, hvor man blant annet får en oversikt over oppskrifter uten de ulike allergenene. På kurset får man også råd om hvordan man kan forberede seg før man skal til lege, og generelt hvordan gjøre prosessen raskere og bedre, dersom man mistenker at barnet har en matintoleranse. Vi er veldig klare på at vi ikke skal ta over for noe helsetjeneste, men at vi kan være med å støtte og svare på det vi kan parallelt i prosessen, sier Stine. 

Viktig å stole på seg selv

Målgruppen til Bare Bra Barnemat er først og fremst småbarnsforeldre som skal starte med fast føde til barna sine, men Stine forteller at det er mange spørsmål rundt mat og barn i alle aldre, så målgruppen har blitt en del større etter hvert. På spørsmål om hva hun opplever som mest utfordrende for foreldre som ønsker å lage maten selv, sier hun at flere bør stole mer på seg selv og hva de kan få til. 

– Jeg tror at det å stole på seg selv og sine valg er en av de største utfordringene foreldre har i dag. Man får så mange råd fra ulike steder, og man sammenligner seg ofte med andre, noe som kan bidra til usikkerhet. Ofte kan folk som spør meg om råd mye selv, men de ønsker å få en bekreftelse på at de får det til, og at de klarer å dekke næringsstoffbehovet hos barna også med hjemmelaget mat.

alt– Dette var ikke noe godt, mamma 

Stine er den som står bak de fleste oppskriftene til Bare Bra Barnemat, men det er ikke bare enkelt å lage mat til barn – som kan være ganske kresne i matveien!

– Jeg har hørt en del «dette var ikke noe godt, mamma», og jeg har nok kastet mye mat. Men sånn er det bare, det er alltid noen oppskrifter som er mer slagere enn andre. 

Jeg har hørt en del «dette var ikke noe godt, mamma», og jeg har nok kastet mye mat.

– Det som er viktig er at barna får gode vaner, og spiser næringsrikt og variert fra de er små – da er det større sannsynlighet for at de fortsetter med det når de blir større. Men en utfordring mange foreldre møter på, uansett om barna har spist variert eller ikke, er at de plutselig ikke vil spise matvarer som de har likt og spist tidligere. Det kan være frustrerende, men dette er en naturlig fase for barn, hvor både små og store kan bli skeptiske til veldig mange matvarer. Og noe jeg ikke får sagt nok ganger, er at man må alltid huske på å tilby, men tving aldri. Det er jo litt typisk at man slutter å servere brokkoli fordi barnet ikke liker det, men de må eksponeres for maten, se den mange ganger og bli vant til den, sier Stine. 

Ifølge Stine kan det også være en verdifull investering å av og til inkludere barna i matlagingen. 

– Det kan gi selvtillit i tillegg til at barna ofte spiser matvarer de kanskje ikke ville spist ellers. La de få bestemme litt selv, og tilpass oppgaver ut ifra hvilken alder de er i; om det er å helle mel i en bolle, kakke egg, eller kutte grønnsaker og skrelle når de blir litt større. Det er veldig verdifullt å ta seg den tiden i en travel hverdag. 

Finn din egen balanse

I en travel hverdag med småbarn, mener Stine det er viktig å finne sin egen balanse, hvor man ikke har for høye krav til seg selv.  

– Finn ut hvor du står, og hva du ønsker å gjøre. Det skal ikke være en belastning å lage hjemmelaget mat, det skal være enkelt – og det er nettopp der vi ønsker å bidra; hjelpe med informasjon og svare på spørsmål som gjør det enklere. De fleste foretrekker nok en kombinasjon av hjemmelaget og ferdigprodukter; jeg opplever ikke at folk tenker «åh, det må være alt eller ingenting!» For det trenger jo ikke å være sånn. Ønsker man å spare tid, anbefaler jeg å lage stort og fryse ned. Og ikke minst planlegge! Vi har laget 12 ukemenyer med komplett handleliste som ligger i Barnematfabrikken, men dette er jo noe man også kan lage selv om man ønsker det.

Lager du alt fra bunnen selv?

– Nei, jeg gjør ikke det, sier Stine lattermildt. – I perioder har jeg laget veldig mye, men det varierer helt ut ifra hvor jeg er i livet. Jeg prøver å finne en balanse som passer for meg. Men, så er jeg heldig som har en samboer som er veldig glad i å lage mat, og det er nok kanskje takket være ham at vi lager så mye mat fra bunnen nå om dagen. 

– Hvis man ikke har mulighet til eller ønsker å lage så mye hjemmelaget, kan det være lurt å finne gode alternativer. For det finnes gode ferdigprodukter også, men det er enormt stor forskjell på det man får kjøpt. Så da er det verdt å gjøre den lille ekstra researchen og sette seg litt inn i det – eller selvfølgelig bli medlem i Bare Bra Barnemat og spørre oss! avslutter Stine med et smil.


altHirsegrøt med bringebær
1 porsjon – fra 6 måneder
 
Du trenger: 

3 ss hirseflak
1 dl vann (ev. 50/50 morsmelk/morsmelkerstatning og vann)
Morsmelk (MM) eller morsmelkerstatning (MME) skal ikke koke, kok ev. opp med 0,5 dl vann og tilsett MM/MME etter oppvarming.

Topping:
Økologiske frosne bringebær, kokes og moses (du kan også bruke andre bær/frukt)
1 ts kaldpresset olivenolje

Slik gjør du: 

 • Ha 3 ss hirseflak i 1 dl vann og la det stå natten over i en kjele, eller sett den klar en time før koking. Har du det travelt kan du fint koke grøten med en gang innimellom. Bløtleggingen gjør grøten enklere å fordøye for babyen din.
 • Kok opp og la det koke i 30-60 sekunder.
 • Om du bruker halve mengden vann har du i MM/MME etter koketiden. Tilsett topping.
 • C-vitaminet i frukt eller bær bidrar til bedre opptak av ikke-hemjern som finnes i grøten.
altLinsekaker med krydder 
Ca. 16 kaker – kan gis fra 6 måneder
 
Du trenger: 
2 bokser røde linser
2 dl vann (jeg hadde 2 ts økologisk grønnskaksbuljong fra Helios i)
1 gul løk
2 fedd hvitløk
6 stk sopp eller 1 paprika (eller begge)
5 ss kikertmel
3 ss chiafrø
2 ts paprikapulver
2 ts spisskummen
1 neve kruspersille (koriander er også veldig godt)
Salt og pepper etter smak, til større barn og voksne
 
Slik gjør du:
 • Grovhakk løk og hvitløk, og kutt sopp eller paprika i biter. Ha alt i en stekepanne og stek med litt olje på medium varme i en stekepanne til løken er blank. Tilsett vann, og eventuelt litt buljong.
 • Skyll linsene og ha de i en blender eller bruk en kjøkkenmaskin. Ha i kikertmel, chiafrø, krydder og den stekte løkblandingen.
 • Kvern alt godt sammen med en kjøkkenmaskin.
 • Stek linsekakene på medium varme i en god stekeolje. Du kan også bruke kaldpresset olivenolje når du steker på lav temperatur.

Stines tips:

 • Stol på deg selv – dersom du ønsker å lage hjemmelaget, så klarer du det fint!
 • Lag store porsjoner som du kan fryse ned.
 • Benytt deg av Bare Bra Barnemat sine produktguider – så finner du enkelt hvilke ferdigprodukter som er de beste alternativene!
 • Planlegg middager og lag handleliste! I Barnematfabrikken får du tilgang til 12 ukemenyer med handleliste.
 • Prøv å få inn næringsrike matvarer, som grønnsaker, når du lager mat.
 • Finn din balanse, og ikke sett for høye krav til deg selv.