Fredrik2.jpg

Fredrik Mulstad Syvertsen er klar for å reise på Norsk cøliakiforenings familiecamp for 10. gang på rad. Her er han foran det historiske hovedhuset i 2015.

- Det er en fantastisk plass å være for store og små!

I år reiser familien Syvertsen til Elverum Familiecamp for 10. år på rad.  
– Det er litt spesielt at vi har holdt på så lenge, men det er en god grunn til det, og det er at det en fantastisk plass å være for

store og små, sier Arild Mulstad Syvertsen.

Tekst: Tone Amundsen Nyvold
Foto: Arild Mulstad Syvertsen og Eivind Høimyr

 

– Fredrik var bare fire år første gang han var med på leiren, og han snakket om Elverum hver eneste kveld han skulle legge seg i lang tid etterpå, forteller Arild Mulstad Syvertsen fra Mandal.

Han har selv cøliaki og er far til Fredrik (14) og Vilde (18) som har henholdsvis cøliaki og hveteallergi.

– Etter at vi var på leiren for første gang i 2007, var det aldri noe spørsmål om hva vi skulle gjøre om somrene etterpå. Begge barna har spilt i korps, og korpsturene ble alltid arrangert samtidig som Elverum-leiren, men det var ikke noen tvil om hvor barna ville dra. Det er ikke minst på grunn av leirleder Per Egil. Han er en fantastisk person. All ære til han som har arrangert leir for barn med cøliaki og glutenintoleranse i 22 år!

Mye moro
– Per Egil sier at hvis du ikke har cøliaki – så får du ønske deg det til jul. Vi har hatt veldig mye moro på Elverum. Det er noen andre familier som også har holdt ut i fem, seks år, og vi har fått mange gode bekjentskaper opp gjennom årene.

– Det er jo en lang tur for oss fra Mandal og opp til Elverum, men det går veldig greit. Vi vet at når vi kommer dit får vi noen dager hvor ikke trenger å tenke på hva vi skal spise eller gjøre. Alt ligger så til rette. Bare det at vi har tatt den turen i 10 år - det sier jo veldig mye.

altTrygt og godt
Det er så fint å være der, og en av grunnene er at det er så trygt. Du kan slippe ungene av sted, så forsvinner de og gjør mange fine aktiviteter sammen med andre barn i samme situasjon. De kommer lykkelig tilbake – legger seg og står opp igjen.

– Hva vil du si til andre som lurer på om de skal reise til Elverum?

– Det er ikke noe å tenke på en gang. Det er bare å reise! Vi har hatt så utrolig mye utbytte av det. Maten er fantastisk, og det blir tatt veldig hensyn til om man ikke tåler melk eller andre ting også. Trine Davidsen fra Buskerud har hatt full kontroll på kjøkkenet. Vi gjør nesten ikke annet enn å spise, ler han.
Og selv om barna nå har blitt tenåringer, så gleder Vilde (18) og Fredrik (14) seg til henholdsvis ungdomsleir og familiecamp på Elverum i år også. 

 Kongelige lokaler
Historien rundt leirstedet er også veldig spesiell. Den holdes på Elverum folkehøgskule, og det var der Kongen sa nei i 1940, i den samme stua i andre etasje hvor vi noen ganger samles og har bakekurs. Når man kjenner historien rundt «Kongens nei» og de historiske begivenhetene som skjedde i disse lokalene, så det setter jo en ekstra spiss på oppholdet, sier Arild.
Leiren er for barn i alderen 0-14 år, og det er også et eget opplegg for barn mellom 10-14. De er med i Juniorgruppa, og drar blant annet på egen overnatting. Fra de er 15 kan de delta på Norsk cøliakiforening ungdom (NCFU) sin leir for de som er i alderen 15-26 år.

altFlinke ungdommer
–  NCFU har vært veldig flinke til å ta imot nye ungdommer. Vilde har vært med tre år på ungdomsleiren hvor de reiser uten voksne. Jeg var jo skeptisk første gangen hun skulle reise av gårde alene, men de klarer seg veldig godt på egen hånd. Der har hun også møtt gamle venner fra familieleiren. De teller ned lang tid i forveien, og holder kontakten på Facebook. Og det er trygt å sende henne av sted. Vilde skal på ungdomsleir i år også, hun holder nok ut til hun blir kastet ut, smiler Arild.

­– Neste år er Fredrik gammel nok til å være med på ungdomsleiren til NCFU. Så hva skal jeg gjøre neste sommer, det vet jeg jammen ikke. Kanskje jeg får være med et år til, smiler Arild Mulstad Syvertsen.
 

 

 

      Det er ikke noe å tenke på en gang! Det er bare å reise!

Se flere bilder fra Elverum familiecamp i regi av Norsk cøliakiforening i bildekarusellen under.

  • DSC_9382_edit.jpg
  • DSC_9112_edit.jpg
  • DSC_9399_edit.jpg
  • DSC_9294_edit.jpg
  • DSC_9303_edit.jpg
  • DSC_9408_edit.jpg
  • DSC_9637_edit.jpg
  • DSC_9798_edit.jpg