
Foto: Hanne Buxrud / Sentralen AS
3 dipper til grillmaten
Ingredienser
Baba ganoush
1 stor aubergine
2 ss tahini
4 ss gresk yoghurt
1 sitron, kun saften
1 fedd hvitløk
Tzatziki
1 agurk
3 dl gresk yoghurt
12 mynteblader
1 fedd hvitløk
1 ss finhakket dill
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
flaksalt
Hummus
1 boks kikerter
100 g tahini
½ sitron
2 fedd hvitløk
1 ts spisskummen
litt vann
flaksalt
olivenolje
paprikapulver
Slik gjør du
Baba ganoush
En nydelig dip som har røtter fra Libanon.
Forvarm ovn til 230 °C. Start med auberginen, og bak den i ca. 30 minutter, til skallet er godt brunet. Det gjør ikke noe om de blir litt svidd. Ta ut, dra litt i skinnet og skrap ut innmaten. Hakk i mindre biter, ha over i et dørslag og sett til side i 5 minutter. Det vil være litt vann som renner fra. Ha auberginen i en bolle og tilsett tahini, yoghurt, presset hvitløk og en del av sitronsaften. Bland godt og smak til med salt og eventuelt mer sitronsaft. Ha i en bolle eller skål, drypp eventuelt over litt god olivenolje.
Tips! For litt mer sting, bland inn 1 hakket grønn chili.
Tzatziki
Frisk yoghurtbasert dip som brukes mye i Hellas og Tyrkia. Nydelig til grillmat og salater.
Riv agurken grovt og ha i et dørslag. Dryss over en klype salt og rør rundt. La stå noen minutter slik at vannet slipper. Ha yoghurt i en bolle sammen med hakket mynte, dill, pepper, olje og hvitløk. Klem ut mer vann fra agurken og bland agurken inn i yoghurten. Smak eventuelt til med mer salt.
Hummus
Dette er en tradisjonell rett fra Midtøsten, og det passer ypperlig til pitabrød og grillmat.
Sil av ertene og ha i en blender eller bruk stavmikser. Kjør sammen med tahini, sitronsaft, hvitløk og spisskummen. Tilsett vann til ønsket konsistens og smak til med salt. Server med olje på toppen og et dryss paprika.
Kilde: Hanne Buxrud / Sentralen AS